Čeští výrobci vajec chtějí zákaz vývozu pro některé unijní konkurenty

Brusel – Česká republika se spolu s několika dalšími zeměmi hodlá obrátit na Evropskou komisi, aby zamezila zahraniční distribuci vajec z farem, které nesplňují normy týkající se velikosti a kvality klecí. EU v roce 1999 zavedla přísnější pravidla pro životní podmínky nosnic v klecích, avšak čtvrtina všech producentů k těmto nákladným opatřením nepřistoupila. Česko je naopak jednou ze zemí, ve které většina výrobců změny učinila. Českým producentům tak prý hrozí, že by mohli být znevýhodněni vůči konkurenci z některých jiných států unie.

Farmáři mají ještě do konce letošního roku zavést klece, které budou mít třeba širší podestýlku, lepší přístup k vodě a obecně nosnicím zajistí lepší podmínky k životu. Země, jejichž farmáři k tomu zatím nepřistoupili, teď chtějí po komisi, aby jim dala výjimku. Jenže právě to se Čechům, Britům a řadě dalších nelíbí. „Hrozí nám, že se na náš trh dostanou levnější vajíčka díky tomu, že ti producenti či chovatelé (kteří lepší klece ještě nezavedli) mají menší náklady na výrobu vajec,“ řekl náměstek ministra zemědělství Juraj Chmiel českým novinářům.

V kuloárech dnešního zasedání ministrů zemědělství v Bruselu se tak domlouval s dalšími podobnými státy na iniciativě, která bude požadovat zákaz dovozu vajec z takovýchto farem do jiných zemí EU. Zvážit by se měl i zákaz dovozu věcí, které by z takovýchto „levnějších“ vajec byly vyrobeny. Mezi státy, kde množství farmářů podmínky zatím nesplnilo, je podle diplomatů třeba sousední Polsko.