Španělští učitelé se bouří proti úsporám

Madrid - Španělsko se pustilo do zavádění úsporných opatření plnou parou. Chce se totiž vyhnout podobnému osudu, jaký potkal například Řecko. Vláda škrtá celkem v 17 oblastech včetně školství, což se ale nelíbí tamním učitelům. Ti už druhým dnem v Madridu protestují proti propouštění.

V ulicích Madridu stávkovalo až dvacet tisíc učitelů středních škol včetně studentů. Důvodem je, že regionální vláda chce zvýšit pedagogům počet odučených hodin. O práci tak může přijít až 13 tisíc lidí. 

Caridad Baenová, prezidentka asociace jazykových učitelů

„Jsme tady pro podporu veřejného vzdělávání. Pokud Esperanza Aguirre nechápe, že investice do vzdělávání je investice pro lidi, tak Španělsko nemá co dělat v Evropě.“ 

Stávka španělských učitelů
Zdroj: ČT24

Propouštění navíc přispěje k větší nezaměstnanosti, která už nyní ve Španělsku dosahuje téměř 21 procent a je nejvyšší v Evropské unii. Podle některých odborníků by mohly škrty ohrozit i kvalitu vzdělávání, o níž se v poslední době spekuluje. Školu zde nedokončí asi 30 procent studentů ve věku 16 let.  

„Z mého pohledu jsou i jiné věci, kde se můžou škrtat peníze. Vzdělání je budoucnost naší země. Peníze by se mohly krátit na platech politiků nebo na dopravě. Musíme mít rychlé vlaky po celé zemi? Myslím, že důležitější je mít vzdělané lidi,“ myslí si učitel Miguel Angel Nieto. 

Stávka španělských učitelů (zdroj: ČT24)

Podle prezidenta Evropské centrální banky Jeana-Clauda Tricheta se finanční situace ve Španělsku zlepšila, ale země nesmí v úsporách polevit. Španělská vláda si dala závazek letos srazit rozpočtový schodek na šest procent HDP. Ještě vloni přitom přesahoval devíti procent.