Mládek: Vláda si k reformě penzí vybrala nejhorší dobu

Praha – Stínový ministr financí za ČSSD během interaktivního pořadu Hyde Park znovu kritizoval důchodovou reformu, jejíž klíčovou částí je vybudování druhého pilíře ve formě penzijních fondů pro soukromé spoření obyvatel. Vláda si podle Mládka vybrala na zásadní změny v systému „nejhorší možnou dobu“, kdy světová ekonomika balancuje na hraně druhé vlny krize. Kabinet prý také nemůže lidem zaručit, že v případě krachu některého z fondů ochrání jejich naspořené peníze. Vložené prostředky na pozdější důchod prý mohou ohrozit riskantní investice daných fondů.

„Pokud projde vládní návrh, tak některé fondy, ať už ve třetím nebo ve druhém pilíři budou mít možnost agresivní investiční strategie, to znamená, že budou moci jít i do riskantnějších investičních nástrojů. Jediné ujištění klientů bude v tom, že budou moci jít do méně rizikových fondů,“ podotkl Mládek.

Stínovému ministru financí také vadí optimismus v míře ekonomického růstu, se kterým vláda v nadcházejícím období počítá. „Vláda buď nesleduje situaci v Evropě, nebo ji nechce sledovat,“ uvedl Mládek. I když vláda už slevila ze své předchozí prognózy ve výši 2,5 procenta růstu, sociálně demokratický stínový ministr se plně příklání ke korekci z Mezinárodního měnového fondu. „Já bych určitě předpovídal tu hodnotu nižší než 2,5 procenta. Ale je pravda, že revize rozpočtu je poměrně složitá věc, pokud je to už schváleno. Můj odhad při současných znalostech je, že to bude kolem toho 1,5 procenta,“ uvedl Mládek.

Mládek během diváckých dotazů vysvětloval také kroky minulých vlád ČSSD, které jsou často veřejností i experty kritizovány za deficitní rozpočty i v dobách vysokého hospodářského růstu. Stát prý musel přihlížet zejména na výdaje za budování infrastruktury. „Můžete mít výborné rozpočty, ale zemi ve špatném stavu. Jediný argument pro byl ten, že dluh byl fyzicky, kdy jsme neměli a dodnes plně nemáme dálniční síť. Byly tam však také dozvuky transformačních chyb, kuponová privatizace, což byly ztráty v řádu desítek miliard korun,“ hájil Mládek.

Hyde Park ČT24 (zdroj: ČT24)