Atény ochromily zácpy, Řekové protestovali proti škrtům

Atény – Šest hodin jednala včera večer aténská vláda o tom, kde ještě utáhnout šroub. Inkoust na dohodě ani neoschl, a už byly tisíce pobouřených znovu pod okny parlamentu. Dnes řečtí pracující vstoupili do další 24hodinové stávky. Nejezdily autobusy, tramvaje, metro, vlaky ani taxi. Doprava v hlavním městě Řecka kolabovala. Stávka letových dispečerů zavinila až čtyřhodinová zpoždění stovky letů, desítky dalších letů byly zrušeny. Nová opatření postihnou důchodce, budou se propouštět další státní zaměstnanci a déle bude zvýšená sazba daně z nemovitosti.

Po celých Aténách se dopoledne tvořily dlouhé zácpy. „Situace je dramatická, všechny hlavní ulice jsou ucpané,“ popsal situaci v hlavním městě jeden z policistů. Podle agentury Reuters se k sídlu parlamentu v Aténách vydalo odpoledne na tisíc rozhořčených odborářů, kteří křičeli, že „za krizi by měla zaplatit plutokracie“. Postupně se k nim přidalo na 6 000 studentů, někteří s černými vlajkami, a učitelé. Demonstrace proběhla pokojně za silného policejního dozoru.

Řada turistů uvázla ve svých hotelech v centru Atén. Ke stávce se přidali i učitelé a někteří státní úředníci. „Situace je dramatická, všechny hlavní ulice jsou ucpané,“ uvedl jeden z dopravních policistů v hlavním městě. Podle mluvčí Letiště Praha Mariky Janouškové nabralo výrazné zpoždění kvůli stávce dispečerů celkem šest letů, provozovaných leteckou společností Travel Service. Šlo o destinace Kos, Preveza a Soluň.

Úspory Řeky pálí, v jejich úspěch příliš nevěří

Premiér Jorgos Papandreu se dnes poprvé veřejně vyjádřil k úsporným opatřením: „Není jiné cesty. Dalším řešením je bankrot, který by měl těžký dopad na každou domácnost.“

Úspory, které kabinet znovu a znovu prosazuje, Řeky bolí. V rámci nového balíčku důchodci s penzí nad 1 200 eur měsíčně ztratí dvacet procent důchodu. Čtyřicet procent ztratí bývalí státní zaměstnanci, kteří šli do penze dřív než v pětapadesáti letech. Prodlužují se roky zvýšené daně z nemovitostí. A třicet tisíc státních zaměstnanců dostane roční podmínečný vyhazov: Čtyřicet procent platu dolů a dvanáct měsíců na to, aby si našli novou práci. Jinak skončí na dlažbě.

„Toto je politika, kterou nehodláme tolerovat. Strháváme permanentní a totální opozici vůči ní,“ prohlásil v interviw pro NET TV prezident odborového svazu zaměstnanců v soukromém sektoru GSEE Jannis Panagopoulos.

Řecko vězí v hluboké recesi. Ekonomové očekávají, že se letos řecká ekonomika v úhrnu propadne o 5 procent. V loňském roce přitom hrubý domácí produkt klesl o 4,4 procenta. Nezaměstnanost atakovala hranici 16 procent a stále roste. Většina Řeků má proto v úsporná opatření jen malou důvěru. Nevěří, že by mohla pomoci zadlužené zemi z krize.

Marc Touti, finanční analytik

„Politici jen přilévají olej do ohně. Děsí investory. Lidé si kvůli nim myslí, že Řecko může vyhlásit bankrot. Investoři ale potřebují jasný směr, vizi a důvěryhodnost. Pokud to neuvidí, krize bude trvat velmi dlouho.“

Dnešní protesty nebudou poslední

Na 5. a 16. října jsou už navíc naplánovány 24hodinové generální stávky. Kolaps aténské dopravy naplánovali rovnou na den po nových škrtech. Dost mají učitelé, úředníci, pracovníci státních podniků.

Vláda je mezi dvěma ohni - z jedné strany tlačí ulice, na druhé si je vědoma, že bez drastického šetření nedostane další injekci osmi miliard eur od Mezinárodního měnového fondu, Evropské centrální banky a eurozóny. A bez nich země zkrachuje.