Budvar uspěl u soudu, může v Británii používat značku Budweiser

Brusel/Lucemburk/České Budějovice - Budějovický Budvar dnes uspěl u Soudního dvora EU ve sporu o používání názvu Budweiser. Konkurenční pivovar Anheuser-Busch, s nímž Budvar vede po světě kvůli známkám četné soudní spory, chtěl českému pivovaru zakázat používání značky Budweiser v Británii. Podle tribunálu k tomu ale není důvod. Budějovický Budvar podle mluvčího Petra Samce rozhodnutí vítá, Británie je jeho druhým nejvýznamnějším vývozním odbytištěm.

Známku Budweiser v Británii mohou používat obě firmy. Jako první o ni požádal Anheuser-Bush, Budvar tak učinil později. Soudy pak rozhodly, že si ji mohou ponechat obě. Konkurent české firmy se ale po nějaké době obrátil na britský soud s tím, že chce, aby Budvar známku používat v Británii nemohl. Britský tribunál následně požádal evropskou justici o radu.

Soud EU sídlící v Lucembursku dnes uvedl, že britští spotřebitelé jasně vnímají rozdíly mezi pivy obou firem a že není důvod, proč známku Budweiser české společnosti v Británii zakázat. „Soudní dvůr tak konstatoval, že za okolností projednávané věci souběžné poctivé a dlouhodobé užívání obou dotyčných totožných ochranných známek nezasahuje nebo není schopné zasáhnout do základní funkce starší ochranné známky společnosti Anheuser-Busch. Není tudíž na místě prohlásit neplatnost pozdější ochranné známky 'Budweiser', zapsané ve Spojeném království ve prospěch společnosti Budvar,“ uvedl tribunál v prohlášení k rozsudku.

Rozhovor s Helenou Lejtnarovou (zdroj: ČT24)

Britský trh je pro Budvar nesmírně cenný

Rozhodnutí soudu Budvar vítá, protože britský trh je po Německu a před Slovenskem pro Budvar druhým nejvýznamnějším odbytištěm, spor bude muset dořešit britský soud. „Nemá prakticky jinou možnost, než zamítnout žalobu našeho konkurenta. Británie je velice významný trh, směřuje tam zhruba 80 tisíc hektolitrů z celkem 605 tisíc hektolitrů piva,“ uvedl Samec.

Budějovický Budvar byl založen v roce 1895 v Českých Budějovicích, německy Budweis. Pivo se tam ale vaří od roku 1265. Anheuser-Busch sídlí v americkém St. Louis a založen byl roku 1852. Pivo s názvem Budweiser začal vařit roku 1876. Oba pivovary bojují o značku Budweiser a její různé obměny více než sto let. Většina sporů je z nedávných let, kdy Budvar zvýšil export.

„Když to vezmu po zemích, obhájili jsme hlavní trhy – Německo, Portugalsko, Řecko, Pobaltské republiky, Rusko, Velkou Británii. Získali jsme nová teritoria v Austrálii, na Novém Zélandě, v Japonsku,“ popsala právnička Budějovického Budvaru Helena Lejtnarová. Za posledních deset let vedl podnik o značku 120 sporů a správních řízení. V 85 vyhrál, osm jich skončilo smírem.