Silný dolar připravil zlato o část zisků

Singapur – Cena zlata na počátku nového týdne v Asii navázala na páteční pokles a propadla se pod 1 600 dolarů za troyskou unci, tedy nejníže za dva měsíce. Spolu se zlatem klesly i další vzácné kovy, stříbro se dostalo nejníže za sedm a půl měsíce a platina nejníže za rok. Drahé kovy zlevňují spekulace, že evropské vlády zintenzivní boj proti dluhové krizi. Ke zlevnění zlata přispěl také silný dolar.

Cena zlata v Asii na promptním trhu klesla o 3,6 procenta na 1 547,86 dolaru za unci a pod úrovní 1 600 dolarů se ocitla poprvé od konce července. Za celý minulý týden zlato kleslo o 8,6 procenta, což byl nejhlubší propad za více než 28 let.

Pokles cen zlata podpořily zprávy o tom, že by Evropská centrální banka mohla přijmout další kroky na podporu ekonomiky včetně snížení úrokových sazeb. Poptávku po zlatě oslabilo také posilování dolaru, který si tento měsíc polepšil o šest procent. Silnější dolar zdražuje zlato pro investory mimo Spojené státy, což částečně snižuje jejich zájem o kov.

Zlato zřejmě nebude zlevňovat dlouho

„Cena zlata stále zůstává na poněkud zvýšené úrovni, proto se domníváme, že na trh přišli příjemci ceny a prodávají,“ vysvětlila ekonomka National Australia Bank Alexandra Knightová. Investoři by se tak prodejem zlata mohli snažit pokrýt ztráty, které v poslední době utrpěli na akciových trzích.

„Záleží na tom, jak se situace na finančních trzích vyvine, mohli bychom zase vidět růst cen, pokud se poptávka v následujících týdnech znovu vzchopí,“ dodala Knightová. Analytik společnosti UBS Wealth Management Dominic Schnider zase očekává, že v krátkém období zlato oslabí. V delším období však společnost stále čeká, že se cena vyhoupne až na 2 000 dolarů za unci.

Marc Faber: Zlato může spadnout až na 1 100 dolarů za unci

Podle legendárního investora Marca Fabera by cena zlata mohla během současné korekce klesnout až na 1 100 dolarů za troyskou unci, což by byl proti maximu nad 1 900 dolary, kde byl kov teprve na konci srpna, propad asi o 40 procent. Faber se opírá o podobný cenový vývoj v 70. letech minulého století. Část analytiků se domnívá, že zlato bude ještě zlevňovat, ještě tento týden se ale podle nich vrátí k růstu.

16:9
Zdroj: ČT24/www.infiniteunknown.net

Marc Faber v rozhovoru pro finanční televizi CNBC:

„Při růstu ceny jsme přestřelili, když se zlato dostalo nad 1 900 dolarů. Teď vytváříme dno kolem 1 500 dolarů, a pokud se nad ním neudržíme, mohlo by se další dno vytvořit v pásmu 1 100 až 1 200 dolarů.“

Ve zlatě má teď Faber uloženo zhruba 25 procent všech svých investic. Moderátor CNBC se Fabera ptal, proč zlato tak prudce zlevňuje. Podle Fabera je jedním z důvodů příliš silný cenový růst z konce srpna, jednak i strach z dalšího propadu cen akcií i drahých kovů, který nutí investory prodávat téměř všechno.

Poklesu se nevyhnuly ani další komodity

Kromě zlata klesají i další komodity, jako stříbro nebo ropa. „S tím, jak postupně klesá tempo hospodářského růstu nejen v Evropě a v USA, ale také už v Číně nebo Indii, investoři uzavírají své pozice. To může způsobovat prudké propady,“ myslí si analytik X-Trade Broker Jiří Tyleček.

Přesto ne všechny komodity postihl stejný osud. Mezi růstové stále patří zemědělské komodity – hlavně pak pšenice, kukuřice nebo také káva a kakao. Ty totiž nejsou přímo navázány na hospodářské cykly a jejich cena by měla oproti zlatu, nebo ropě i nadále růst.

Reportáž Tomáše Poděbrada (zdroj: ČT24)