Stát odpustil na dani miliardy – tají komu

Praha – 6,2 miliardy korun odpustili ministři financí na daních vybraným firmám v posledních pěti letech. Jeden z nejutajovanějších spisů ministerstva financí se podařilo rozpečetit Hospodářským novinám. Seznam daňových odpustků pro fyzické osoby resort zveřejnit odmítá. Za poskytnutí informací o odpuštěných daních si úředníci řekli o poplatky ve výši čtvrt milionu korun.

Například Bohuslav Sobotka, nynější předseda sociálních demokratů, podle zveřejněných údajů za posledních 6 měsíců ve funkci prominul deseti firmám 96,9 milionu korun na příslušenství daně z příjmů a dalších bezmála 20 milionů za příslušenství k dani z přidané hodnoty. Mezi privilegovanými firmami byl mimo jiné hutní kolos Mittal Steel Ostrava (27 milionů), firma v minulosti stíhaného podnikatele Petra Kellovského (1,8 milionu) nebo společnost pohřešovaného fotbalového funkcionáře Miroslava Kříže (9 milionů).

Na exministra financí Bohuslava Sobotku se Hospodářské noviny v první fázi zaměřili právě proto, že jeden z jeho sporných pardonů už unikl na veřejnost. V roce 2006, pár dní před odchodem z úřadu, podepsal 26milionový odpustek pro hoteliéra Vladimíra Dvořáka, který uspořádal svatbu tehdejšímu premiérovi Jiřímu Paroubkovi.

Bohuslav Sobotka:

„Jednal jsem vždy podle návrhu daňové správy. Ten proces jsem nijak neovlivňoval ani neinicioval. Nikdo mimo ministerstvo se u mne nesnažil tento proces ovlivnit.“

Sobotka má tak prý svědomí čisté a nebojí se ani dalšího zveřejňování. „Já jednoznačně podporuji, aby ministertsvo financí všechny informace zveřejnilo. Jak ty, které se týkaly období, kdy jsem byl ministerm financí, tak i informace, které se týkají současného ministra, ministra Janoty, Kočárníka, ministra Klause,“ tvrdí šéf sociálních demokratů.

Komu stát odpouštěl? To ministerstvo tají

Hospodářské noviny žádaly nejen o seznam daní odpuštěných firmám, ale i fyzickým osobám. Tento seznam ale ministerstvo financí zveřejnit odmítá. „V těchto případech převažuje právo na ochranu soukromí,“ píše se ve stanovisku ministerstva k žádosti Hospodářských novin. „To není z důvodu, že by se ministerstvo obávalo, nebo daňová správa, že postupovala v rozporu se zákonem, tím, že nadužívala svých pravomocí daných zákonem. O tom to skutečně vůbec, ale vůbec není,“ vysvětluje náměstek ministra financí Ladislav Minčič s tím, že dohledat a zveřejnit všechny daňové odpustky u právnických i fyzických osob by bylo velmi pracné a nákladné.

Spolupracovník Otevřené společnosti Oldřich Kužílek:

„Musíme mít presumpci vážného podezření, že skryta má být nějaká klientelistická vazba, nějaké kamarádíčkovské odpouštění. Je možné, že to tak není, ale prostě předpokládejme to takhle, protože úřady jsou placeny z našich daní a máme právo to kontrolovat. Pokud se vzpírají, tak tam asi něco je.“

Reportáž Michaely Polákové (zdroj: ČT24)

Odpouštěly se jen drobnosti - a to téměř dvacet let

Podle tehdejších zákonů mohl Sobotka daně odpustit pouze kvůli nesrovnalostem vzniklým při aplikaci daňových předpisů, příslušenství, tedy penále, pokuty nebo úroky z prodlení mohl prominout i kvůli takzvané tvrdosti zákona. Konkrétní odůvodnění, pakliže vůbec existuje, ministerstvo zatím nezveřejnilo.

O pravomoc odpouštět daně ministři přišli až na začátku letošního roku, kdy začaly platit nové daňové zákony. Běžná praxe to byla ale od roku 1993. Kromě Sobotky do té doby své pravomoci využili i další ministři – mezi nimi Vlastimil Tlustý (ve funkci v letech 2006–2007 za ODS), Miroslav Kalousek (2007–2009, tehdy za KDU-ČSL) a Eduard Janota (2009–2010 za ODS).