Krizi v eurozóně by mohl zažehnat fond pro zvláštní účely

Washington – Evropa uvažuje založení fondu pro zvláštní účely, který by vydával obligace a nakupoval státní dluhopisy evropských zemí. Evropští představitelé by ho rovnou vybavili počátečním kapitálem. Smyslem fondu je podle nich zabránit dalšímu šíření dluhové krize v eurozóně. Zvláštní fond by zřejmě založila Evropská investiční banka (EIB). Tvrdí to zdroje finanční televize CNBC.

„Chápeme to tak, že plány na posílení záchranného fondu EFSF už jsou v pokročilé fázi,“ sdělil zdroj CNBC. Televize však podotýká, že ač jsou plány podrobně propracovány, ve hře může být i jiná varianta.

Dluhopisy vydávané zvláštním fondem by sloužily například jako zástava pro Evropskou centrální banku. Informace však zatím nikdo nepotvrdil. Naopak jiný zdroj z Evropy zprávu označil za bizarní. Informace však už nyní přispěla k výraznému růstu cen akcií na burzách ve Spojených státech.

Zdroj, který se odvolává na Reuters:   

„Upřímně, ty informace kolem EIB jsou bizarní. Tam zatím ty rozhovory nejsou. S EIB jednáme o zvýšení její kapacity, ale pouze v rámci dluhopisů určených na projekty.“