Stavět se dá z ledasčeho – i z nepotřebných krabic od mléka

Praha – Dnešní dynamická doba si žádá neustálé inovace. Nové technologie pronikají do řady odvětví a výjimkou není ani stavebnictví. V dobách, kdy vrcholila světová hospodářská krize, přišli Češi s patentem na nový stavební materiál. Jde o desky vyrobené z vysušených a rozdrcených tetrapakových obalů, tedy těch, ve kterých běžně kupujeme například mléko nebo džusy.

Stavební materiál z tetrapaku vyvinulo společnost Flexibulid ve spolupráci s brněnským Vysokým učením technickým a dalšími inovátory. Přestože s ním přišla v době krize a začátky nebyly nijak lehké, materiál se začíná na trhu chytat. „Za tři a půl roku, co jsme na trhu, je postaveno mezi 70 a 90 domy,“ pochvaluje si jednatelka společnosti Flexibuild Olga Girstlová.

Firma původně čekala, že zájem o nový materiál budou mít hlavně mladé rodiny, nakonec se ale překvapivě chytla i u seniorů. „Tady mohu říci, že senioři jsou velmi seriozní skupina, se kterou se musí počítat, a je dobré počítat s vytvořením nabídky pro ně,“ podotkla Girstlová.

Dům z tetrapakových desek
Zdroj: ČT24

Výhody tetrapaku: Nízká cena a energetická úspora

Podobně jako u dřevostaveb i domy z tetrapakových desek lákají zákazníky především na příznivou cenu. Domek z tetrapaku vyjde v závislosti na velikosti a vybavení na milion a půl až dva miliony korun. Další výhodou je podle Girstlové i nižší energetická náročnost tetrapakového domu oproti klasickým stavbám z cihel. „Třeba naše zákaznice, která má rodinný dům 3 + kk (90 metrů čtverečních) zaplatila za celý rok na vytápění zhruba 6 tisíc korun,“ popsala.

Další výhodou, kterou jistě řada lidí na domech z tetrapaku ocení, je rychlost výstavby. Domek běžné velikosti může stát už za tři měsíce. Stavět se přitom nemusí jako v případě využití jiných materiálů jen v letním období. Na rozdíl od dřeva tetrapakové desky nenasáknou vodu. „Dá se stavět i v zimě, kdy je počasí nepříznivé. I touto zkouškou jsme prošli. Když jsme stavěli povodňové domy, stavělo se prosinec – leden a zima byla krutá, ten materiál to umožňuje,“ popsala Girstlová.

Ekonomika+ o domech z tetrapaku (zdroj: ČT24)

Nevýhody nového materiálu: Neprodyšnost a horší protihluková izolace

Nový materiál má samozřejmě ale i svá úskalí. Sama společnost Flexibuild přiznává, že matriál má sice dobré tepelně izolační vlastnosti, ty jsou ale vykoupeny je neprodyšností. Lidé, kteří už v domech z tetrapakových desek bydlí, pak dodávají další slabinu. „Tady je všechno dost slyšet. Je to takový lepší paneláček,“ upozorňuje jedna ze zákaznic firmy.

I přesto si tetrapakové desky postupně získávají ve stavebnictví místo, a kdo ví, do budoucna se z nich třeba budou stavět i veřejné budovy jako například úřady a školy. Boom nových technologií ve stavebnictví tím ale rozhodně nekončí. Příchod dalších inovací věští i architektka Eva Jiřičná. „Já myslím, že za chvíli budeme stavět ze skla. Sklo má tolik různých výhod a technologie se za poslední dobu vyvinula tak, že sklo dělá neuvěřitelné věci, když lidé vědí, jak to mají spočítat,“ podtrhla.