Fed asi znovu pustí uzdu měnové politice

Washington – V případě, že výrazně klesne inflace, mohla by americká centrální banka (Fed) opět uvolnit měnovou politiku. O možných krocích banky informoval její šéf Ben Bernanke. Vyzval rovněž Kongres k dalším krokům v boji s dlouhodobou nezaměstnaností, jejíž vysoká míra podle Bernankeho představuje „národní krizi“.

Ve svém premiérovém veřejném vystoupení od nových opatření Fedu ke snížení dlouhodobých úrokových sazeb Bernanke naznačil ochotu rozšířit nekonvenční kroky, pokud bude přetrvávat slabost ekonomiky: „Budeme to pozorně sledovat.“

Ben Bernanke

„Pokud inflace či inflační očekávání klesnou na příliš nízkou úroveň, budeme na to muset reagovat, protože nechceme deflaci.“

„Fed už příliš možností k zásahu nemá. Jednou z nich by bylo snížit sazbu z bankovních rezerv, popřípadě by šlo zavést další kolo kvantitativního uvolňování,“ míní analytik ČSOB Jan Čermák.

Americká nezaměstnanost jako národní krize

Šéf Fedu také upozornil, že zhruba 45 procent nezaměstnaných ve Spojených státech je bez práce minimálně šest měsíců. „To je neslýchané. V poválečném období se to v USA nikdy nestalo. Nezaměstnaní tak ztrácejí své schopnosti, své kontakty a svůj vztah k pracovní síle,“ uvedl. „Současná situace na trhu práce je skutečnou národní krizí,“ zdůraznil.

Nezaměstnanost dělá vrásky i americkému prezidentovi Baracku Obamovi: „Za posledních 18 měsíců jsme vytvořili přes dva miliony nových míst v soukromém sektoru. Problém ale je, že stále nejsme na úrovni jako před recesí mezi roky 2007 a 2008. To, co jsme ztratili, jsme zatím nenahradili.“

USA
Zdroj: ISIFA/EPA/Michael Reynolds

„Vyspělé země by se měly ponaučit ze zkušeností rozvíjejících se ekonomik - tedy mít disciplinovanou fiskální politiku, ale podporovat vzdělání, technologie a inovace,“ zdůraznil šéf americké centrální banky.

Jan Bureš, hlavní ekonom Poštovní spořitelny

„Myslím si, že v tuhle chvíli je klíčové, aby americká ekonomika prošla zásadními strukturálními změnami a našla práci velkému množství lidí ze stavebního sektoru, kteří v tuto chvíli plní kolonky dlouhodobě nezaměstnaných.“

Podle dnešních čerstvých údajů amerického ministerstva obchodu tamní ekonomika ve druhém čtvrtletí zrychlila tempo růstu na 1,3 procenta, zatímco v prvním čtvrtletí růst činil 0,4 procenta. Výsledek je lepší, než uváděla předběžná zpráva, a překonal také odhady analytiků. Vyšší růst by mohl přispět ke zklidnění situace na finančních trzích, které se obávaly, že Spojené státy opět směřují k hospodářské recesi.

Vývoj HDP v USA
Zdroj: ČT24

Minulý měsíc zůstala míra nezaměstnanosti v USA na 9,1 procenta. Vysoká nezaměstnanost představuje hrozbu pro hospodářské oživení, protože tlačí dolů spotřebitelské výdaje. Ty se na celkové ekonomické aktivitě USA obvykle podílejí zhruba 70 procenty.

Obama chce vysokou nezaměstnanost snížit balíčkem daňových úlev a
investic do infrastruktury v hodnotě téměř 450 miliard dolarů. Plán prý navíc nezvýší zadlužení země, protože peníze vláda ušetří jinde v rozpočtu.