Liberecká cestovní kancelář Via Vera je v konkurzu

Liberec - Krajský soud v Liberci prohlásil konkurz na libereckou cestovní kancelář Via Vera. Věřitelé mohou do 23. října přihlásit své pohledávky, přezkumné řízení se u soudu uskuteční 19. prosince. Cestovní kancelář ohlásila úpadek na začátku července poté, co nedokázala uhradit leteckou přepravu svých klientů z Řecka a Turecka. Návrh na zahájení insolvenčního řízení podala sama majitelka kanceláře Věra Krebsová a žádala prohlášení konkurzu.

Firma je podle Krebsové předlužená a není schopna dostát závazkům vůči věřitelům. Největším věřitelem je ČSOB, které cestovní kancelář dluží asi 1,7 milionu korun z úvěru. Ani dohodnutý splátkový kalendář nebyla schopna dodržet. Via Vera dluží také finančnímu úřadu a správě sociálního zabezpečení, neplatí za pronajaté prostory a dluží také autobusovému dopravci. Klientům, kteří zaplatili zálohy a nikam neodjeli, by měla firma vrátit téměř 1,8 milionu korun. O odškodnění klientů se ale stará Union pojišťovna, u níž byla Via Vera pro případ úpadku pojištěna.

CK Via Vera se potýkala s finančními problémy od roku 2008. „V letech 2009 a 2010 došlo sice ke stabilizaci CK, avšak o to více se finanční problémy projevily v roce letošním,“ uvedla Krebsová v insolvenčním návrhu. Letos podle ní výrazně klesl prodej zájezdů, a to především v květnu a červnu. Tyto měsíce přitom v minulosti bývaly pro cestovní kancelář nejlepší. Klienti podle majitelky kanceláře často vyčkávají až na poslední chvíli, kdy už ceny zájezdů často ani nekryjí náklady. Výrazně navíc zdražila i letecká doprava, dodala majitelka CK.

V Česku působí zhruba 1 420 cestovních kanceláří, asi o sto víc než loni. Via Vera není jedinou, která se letos dostala do problémů, krach nebo přerušení činnosti letos oznámilo pět kanceláří. Do finančních problémů se dostaly také cestovní kanceláře Karma tour, Pressburg, Parkam holidays a naposledy Vivamonde, s níž zahájil soud insolvenční řízení na začátku září. Potíže má také Company Diamond Wind, jejíž klienti neodletěli v úterý na zaplacenou dovolenou do Turecka. Problémy ale podle zástupce cestovní kanceláře způsobil partner firmy a další zájezdy jsou v pořádku.