Vklady v bankách jsou pojištěné, v penzijních fondech ale ne

Praha - Český bankovní systém je stabilní a bankroty peněžních domů v nejbližších letech nehrozí. Jejich zdraví důkladně prověřila i finanční krize. Zatímco ve Spojených státech se za poslední čtyři roky položilo přes 400 bank, v Česku za stejnou dobu nezkrachovala ani jedna. Přesto zejména starší lidé bankám nevěří a raději si své peníze ukládají doma. Mnohdy si ani neuvědomují, že o své peníze na bankovních účtech by nepřišli ani v případě, kdyby banka zkrachovala, všechny vklady v běžné výši jsou totiž ze zákona pojištěny.

Vklady občanů a firem vedené u bank, stavebních spořitelen a družstevních záložen, které mají sídlo v České republice, jsou pojištěny u Fondu pojištění vkladů. Vkladatelé nemusí o pojištění nijak speciálně žádat. Úspory do výše 100 tisíc eur, jsou ze zákona pojištěny automaticky. Ani lidé, kteří mají peníze uloženy u zahraničních bank působících v Česku, by ale v případě krachu jejich banky nepřišli zkrátka. Zahraniční banky, jako například irská Citibank nebo polská mBank, totiž musí mít pojištění vkladů v zemi, kde má sídlo jejich mateřská banka.

Renáta Kadlecová, ředitelka Fondu pojištění vkladů

„Pojištěny jsou zejména takové ty typické vklady, jako jsou běžné účty, vkladní knížky, termínované účty, spořicí účty. V případě, že si uložíte prostředky u banky na kterýkoliv druh pojištěného vkladu, tak vaše vklady jsou pojištěny automaticky.“

„Ty podmínky pro získání bankovní licence jsou velmi náročné. Dneska je prakticky nemožné, aby na českém trhu působila banka, která by mohla ohrozit vklady klientů. Prakticky o úspory v bankách nikdo přijít nemůže. Všechny vklady jsou pojištěné,“ upozornil Rostislav Kocman, mluvčí nového hráče na českém trhu - Air Bank. „Já osobně žádný problém s ukládáním peněz do banky nemám. Dneska banky ručí částkou 100 000 euro, což je řádově 2,4 až 2,5 milionu korun – to už je částka pro běžného střadatele vysoká. Ručí se do výše 100 procent vkladu. Mně se zase nezdá, že by ty banky byly nějakým nebezpečným úložištěm,“ dodal rektor Vysoké školy ekonomické Richard Hindls.

V současnosti Fond pojištění vkladů ručí za vklady v objemu 2,1 bilionu korun uložených u 36 pojištěných finančních institucí, které za loňský rok odvedly do fondu příspěvky v celkové výši 1,914 miliardy korun.

Fond pojištění vkladů řešil už 12 krachů bank

Ve své více než patnáctileté historii řešil Fond pojištění vkladů 12 bankovních bankrotů. Dohromady vyplatil zhruba 25 miliard korun. Poslední vypořádání řešil v roce 2003, kdy zkrachovaly Union banka a Plzeňská banka. Tehdy bylo ve fondu zhruba 9 miliard korun, vyplatit ale bylo třeba 12 miliard. Chybějící 3 miliardy si fond vypůjčil od státu. „Tehdy byly samozřejmě na českém trhu banky malé, které prostě nezvládly ten podnikatelský model a od té doby se hodně změnilo,“ upozornil ředitel retailového bankovnictví ING Bank ČR Libor Vaníček.

Letos Fond pojištění vkladů pomáhal klientům Vojenské družstevní záložny, která nebyla schopná dostát svým závazkům. Výplata peněz uložených u zkrachovalé záložny začala letos 30. května, klienti si mohou své vklady vyzvednout na vybraných pobočkách GE Money Bank po dobu tří let.

Češi mají o pojištění vkladů často mylné informace

I když fakta mluví jasně, chování lidí je často iracionální. Do jaké míry mají povědomí o povinném pojištění vkladů v Česku sami občané, ukázal exkluzivní průzkum, který pro pořad Suma Sumárum zpracovala agentura Ipsos. Z průzkumu vyplynulo, že o povinném pojištění vkladů v bankách ví zhruba tři čtvrtiny populace. V případě stavebních spořitelen jsou to jenom dvě třetiny dotázaných.

  • Výsledky průzkumu pro Suma Sumárum zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2914/291330.jpg
  • Výsledky průzkumu pro Suma Sumárum zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2914/291331.jpg
  • Výsledky průzkumu pro Suma Sumárum zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2914/291332.jpg
  • Výsledky průzkumu pro Suma Sumárum zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2914/291333.jpg

„Naopak téměř polovina populace si myslí, že jsou pojištěny i vklady v penzijních fondech, ale to není pravda,“ podtrhl ředitel pro výzkum a komunikaci společnosti Ipsos Tomáš Macků. Tento názor podle něj převládá zejména u lidí starších 55 let. Ti jsou přitom poměrně často klienty penzijních fondů.

Mezery v povědomí o pojištění vkladů ale mají i mladí lidé. Většina lidí ve věkové kategorii 25 až 34 let si podle průzkumu společnosti Ipsos myslí, že jsou vklady pojištěné v jakékoliv výši. Ani to ovšem není pravda.