Novela mění pravidla pro výpočet penzí

Praha – Dnešním dnem vstoupila v platnost novela zákona o důchodovém pojištění. Mění například způsob výpočtu důchodů, přilepšit by si tak mohli lidé s vyššími příjmy. Nová budou i pravidla, podle kterých se zvyšuje věková hranice pro odchod do penze. Příští generace by tedy mohly odcházet na odpočinek až po sedmdesátce.

Důchodový věk by se měl prodlužovat podle roku narození vždy o dva měsíce. Dnes odcházejí muži po 62. narozeninách, dnešní malé děti to čeká skoro až ve 73 letech. „Je potřeba, abychom už předem jasně řekli, že důchodový systém bude stabilní i na desítky let dopředu. Že se nestane to, že důchodový systém bude neufinancovatelný,“ uvádí ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP09). 

Věk průměrného Čecha se od listopadu 1989 zvýšil o pět let, a rostl tak rychleji než věk odchodu do penze. Demografové ale upozorňují, že Češi do budoucna stráví na penzi mnohem kratší dobu než dnešní důchodci. „Generace narozených za 15 let někdy kolem roku 2025 by šla do důchodu v takovém věku, že její naděje dožití by byla možná až o pět let kratší,“ myslí si demograf z Přírodovědecké fakulty UK Tomáš Kučera. 

Sociálně-demokratická opozice už ohlásila, že v případě výhry ve volbách novelu zruší. „Lze si obtížně představit, že lidé, kterým je 70 let, budou mít šanci se na trhu práce udržet,“ zdůvodňuje předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. 

Kvůli rozhodnutí Ústavního soudu se také změní výpočet penzí pro lidi s vyššími příjmy. V průměru o dva procentní body víc dostane zhruba pětina lidí, kteří vydělávají nad 36 tisíc korun měsíčně. U 70 procent lidí naopak penze o desítky korun klesnou, což by však měla dorovnat valorizace.