EU musí podle Camerona vyřešit dluhovou krizi a posílit banky

Manchester - Evropa musí urychleně posílit své banky a vyřešit své dluhy. Uvedl to dnes britský premiér David Cameron v rozhovoru pro televizní stanici BBC. Problémy v eurozóně podle něj ohrožují globální ekonomiku. Evropa je hlavním vývozním trhem Británie a dlouhotrvající krize v regionu by poškodila i Británii a to v době, kdy se vláda snaží srovnat stagnující ekonomiku a zvýšit prodej britského zboží a služeb v zahraničí.

„Eurozóna je hrozbou nejen pro sebe, ale také pro britskou ekonomiku a ohrožuje i světovou ekonomiku,“ řekl Cameron, který je nyní na výroční konferenci britské vládnoucí Konzervativní strany. Evropa by podle něj nyní měla zaměřit veškerou svoji energii na problémy v eurozóně a jejich vyřešení, které by podpořilo globální ekonomický růst. Současná koalice, která vládne od května 2010, se stále více bojí slabého růstu domácí ekonomiky. Kritici pak upozorňují, že přísná úsporná opatření situaci v zemi jen zhoršují.

Podle koalice je však rázné vypořádání se s dluhy jedinou možností, jak obnovit dlouhodobý růst a stabilitu a udržet finanční trhy na uzdě. Konference se zřejmě soustředí na problémy s růstem domácí ekonomiky a vztahy Británie s Evropskou unií. Cameron uvedl, že bude požadovat zpět některé pravomoci od evropských institucí. Británie však podle něj nehodlá opustit unii, jak požadují někteří členové strany. Podle něj většina Britů v současnosti nechce opustit EU, ale reformovat ji.

V době, kdy premiér David Cameron zahajoval výroční sjezd své konzervativní strany, pochodovalo Manchesterem 20 tisíc Britů na protest proti vládním úsporným opatřením, která mají srazit rozpočtový deficit. Levicoví studenti a aktivisté spolu s odboráři zastávají názor, že snižování výdajů a zvyšování daní zpomaluje ekonomický růst.

Cameron rovněž představil nový plán na podporu developerů. Vláda chce dát developerům k dispozici tisíce akrů půdy v rámci programu „stavte nyní a zaplaťte později“. Vláda si slibuje v rámci tohoto programu postavení 100 000 domů a vytvoření 200 000 pracovních míst, napsala agentura Reuters.

Řecko dostane další peníze

Řecko získá další, již šestou splátku ze záchranného úvěru od Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu, protože podniklo další nutná úsporná opatření. Uvedl to o víkendu v rozhovoru pro řecký list To Vima ministr financí Evangelos Venizelos. Ministr rovněž popřel možnost platební neschopnosti Řecka. „Jakákoliv debata o platební neschopnosti je buď naivní, nebo nebezpečná,“ uvedl.

Řecko by ještě dnes mělo představit program propouštění ve státním sektoru, který je nejspornějším bodem reformního balíčku požadovaného EU a MMF kvůli uvolnění peněz ze záchranného úvěru. Bez uvolnění dalších osmi miliard eur (197,1 miliardy Kč) z pomoci by Řecko do několika týdnů bylo bez peněz. Zástupci MMF, EU a Evropské centrální banky se tento týden vrátili do Řecka a jednali o uvolnění dalších peněz z úvěru.

Vláda slíbila, že kvůli uvolnění peněz zavede nové daně, sníží mzdy státních zaměstnanců v průměru o 20 procent a do roku 2015 sníží počet zaměstnanců ve státním sektoru o pětinu.