„Hranolková daň“ se v Česku zatím nechystá

Praha – Zatímco v Maďarsku nebo Dánsku zavádějí vlády zvláštní daň na vysoce kalorická jídla, Česká republika se k podobným opatřením zatím nechystá. Možnost zdanit tučnou stravu totiž odmítají politici napříč politickým spektrem, od KSČM po TOP 09. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) takovou možnost dokonce označil za sociální inženýrství.

„Prosazuji konzervativní koncept daňové politiky a v něm podobné nápady sociálního inženýrství nemají místo. Neumím si představit, že bych něco takového navrhl,“ reagoval Miroslav Kalousek na otázku, zda by byla česká vláda ochotná uvažovat o zdanění tučné stravy.

„Je to silný zásah do svobody, jak se sebou nakládat. Zdanění odnesou především zemědělci a výrobci potravin – a také občané, pro které budou potraviny dražší,“ doplnil předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik.

Maďarsku jsou nezdravé potraviny zdaněny od září, tzv. hranolkové dani podléhají chipsy a energetické a slazené nápoje. Zdražení se pohybuje kolem jednoho eura na litr nápoje. Dánsko od 1. října zase zdanilo tuk bez ohledu na to, zda se jedná o máslo, mléko, maso, pizzu nebo polotovary. Jednotná daň představuje 2,15 eura na kilogram. Finsko a Velká Británie se chystají zdanit tučná, přeslazená a přesolená jídla v příštím roce.

Po zdanění nezdravých pokrmů volají zejména lékaři; v dražších hamburgerech a hranolkách spatřují možnost, jak bojovat s rostoucí obezitou v Evropě. „Je to vážný problém. Kdyby nebylo obézních, tak by třeba diabetiků byl zlomek, polovina, čtvrtina a možná ještě méně,“ podotknul Petr Sucharda z České obezitologické společnosti. V Česku se s tloušťkou potýká víc než polovina dospělých. Nadváhu má 34 procent lidí, obezitou trpí 21 procent.

Proti hranolkové dani není ani předseda zdravotnického výboru Boris Šťastný, prioritou je podle něj ale navýšení spotřební daně na cigarety, v nichž spatřuje větší problém. „Je jen otázka času, kdy takovéto daně budou jasně zavedeny i v České republice,“ uvedl k dani z tučných potravin.

„Zatím o ničem takovém neuvažujeme, nicméně já bych se sám z hlediska principu ničemu takovému nebránil s tím, že naše populace velmi tloustne, a je to příčinou mnoha onemocnění. Taková daň by mohla časem znamenat také úlevy na nákladech na zdravotní péči u mnoha lidí,“ dodal Petr Gazdík z TOP 09.

Reportáž Kamily Štichové (zdroj: ČT24)