Brněnský strojírenský veletrh ukáže 4D robota i zvonkohru

Brno – V Brně dnes začíná 53. Mezinárodní strojírenský veletrh, největší výstavní akce v zemi. Letos se na něm představí 1 600 firem z 25 zemí, což je o deset procent víc než loni. Přestože se stále častěji hovoří o tom, že by mohla ekonomika znovu zpomalit, na veletrhu je cítit hospodářské oživení. Podle organizátorů letos přijela řada podniků, které na brněnském výstavišti naposledy vystavovaly v roce 2008. Další rozšířily své výstavní plochy, aby mohly dovézt více exponátů.

Strojírenské firmy na veletrhu představují své novinky. K hlavním zajímavostem veletrhu patří například 4D robot, tzv. RoboCoaster od společnosti Kuka. Návštěvníci veletrhu si mohou vyzkoušet verzi pro zábavní průmysl. „Robot jako jediný na světě dokáže bezpečně přepravit osoby,“ podotkl ředitel české pobočky KUKA Robot Group Jindřich Vaňous. „Je to simulátor ve verzi 4D. Každý zákazník si může zvolit například simulaci jízdy na sjezdovce nebo pohled na Alpy z ptačí perspektivy,“ popsal.

Další zajímavé roboty představuje také brněnské Vysoké učení technické. V jeho expozici si mohou návštěvníci veletrhu prohlédnout například záchranářský robot Orpheus vhodný zejména pro chemický průzkum. Další robot s názvem Scorpio se zase hodí do vnitřních prostor, díky pásům si poradí i se schody.

Jiří Rousek, ředitel Mezinárodního strojírenského veletrhu:

„Většina hal byla již týdny před zahájením vyprodána do posledního místa. Známkou zvýšeného zájmu jsou také čekací listiny, které jsme v minulých dvou letech nepotřebovali.“

Dalším lákadlem v expozici Vysokého učení technického v Brně je také rentgenový a CT přístroj SCIOX. Přístroj, který vyvinul student brněnské univerzity, už zvítězil v soutěži České hlavičky 2010 nebo Technology Cup 2011. Bodoval zaké v soutěži Intel ISEF v Los Angeles. „Cílem projektu bylo vyvinout snímací systém, který umožní snímat i velké objekty, a to za nízkou cenu. To se mi povedlo, dosahuji velmi kvalitních snímků při snímání klasickým digitálním fotoaparátem, který si může zakoupit prakticky kdokoliv. Šlo jen o to vyvinout koncepci uspořádání systému a načasování, což se povedlo právě v tomto přístroji,“ řekl ČT24 autor přístroje Tomáš Svoboda, který věří, že se jeho vynález chytne nejen v Česku, ale i v zahraničí.

Na veletrhu mají místo i ekologické technologie

Německá společnost Still se na brněnském veletrhu pochlubí vysokozdvižným vozíkem na hybridní pohon. Vozík RX 70 Hybrid s kombinací dieselového motoru a elektromotoru je podle výrobce Still první vozík na světě, který umí zpětně získávat energii. „Kombinace spalovacího motoru a elektromotoru a dva systémy ukládání energie zajišťují silný a zároveň úsporný provoz,“ informovala firma Still.

Nový typ vozíku s maximální nosností až 3,5 tuny prý spotřebuje 0,8 litru paliva na hodinu práce, což je zhruba o pětinu méně, než potřebují podobné typy vysokozdvižných vozíků. Nižší spotřeba odpovídá i nižším emisím oxidu uhličitého do ovzduší.

Veletrh potrvá do pátku

Organizátoři veletrhu očekávají, že se jim na letošní ročník podaří přilákat 80 tisíc návštěvníků. Veletrh, jehož brány se otevřely právě dnes, potrvá až do pátku 7. října. Vedle strojů láká i na netradiční exponáty. Výrobce tvářecích strojů a kovacích lisů ŽĎAS, který letos slaví šedesát let od založení, zve do své expozice unikátní zvonkohrou o devíti zvonech. Firma ji vyrobila na počest zvonu, který byl jejím prvním odlitkem z roku 1951. Zvuk zvonkohry ovládá počítač.