Slovensko bude schvalovat změny EFSF až 11. října

Bratislava - Slovenský parlament bude o posílení pravomocí záchranného fondu eurozóny (EFSF) hlasovat 11. října. Dnes se na tom shodli předáci vládní koalice premiérky Ivety Radičové. Kvůli nesouhlasu druhé nejsilnější vládní strany Svoboda a solidarita (SaS) ale znovu nedospěli k dohodě ohledně schválení změn ve fungování fondu.

Na nesouhlasu Slovenska by mohla ztroskotat dohoda lídrů členských zemí eurozóny z července, která vedle posílení pravomocí EFSF počítá s navýšením reálné úvěrové kapacity fondu na 440 miliard eur. Slovensko by tak muselo vystavit záruky za 7,7 miliardy eur (192 miliard korun) oproti dosud předpokládaným 4,4 miliardy eur. Peníze by Bratislava podobně jako další země vyplatila tehdy, pokud by zadlužená země odkázaná na pomoc od EFSF nedokázala fondu půjčku vrátit.

Posílení záchranného fondu vyžaduje souhlas všech 17 členů eurozóny, zatím tak učinilo 14 států. „Ohledně eurovalu zatím nedošlo k dohodě. Jednání nejsou dokončena,“ oznámil novinářům šéf vládní strany Most-Híd Béla Bugár. Do příštího úterý, na kdy lídři čtyřčlenné koalice stanovili termín hlasování slovenské sněmovny o posílení pravomocí EFSF, budou schůzky s představiteli liberální SaS podle Bugára pokračovat.

Liberálům se navýšení objemu záruk v EFSF a pomoc silně zadluženým zemím nezamlouvá. Svůj souhlas s materiálem strana Richarda Sulíka podmiňovala tím, aby země dostala výjimku z navýšení účasti na finančních garancích. Brusel ale takovou možnost vyloučil a evropští politici opakovaně připomínali Slovensku dodržení principu solidarity a požadovali urychlenou ratifikaci dokumentu.

Otázka schválení eurovalu výrazně prohloubila rozpory mezi SaS a zbylými třemi stranami koalice pravého středu, která po loňských parlamentních volbách odsunula do opozice levicový Směr expremiéra Roberta Fica. Někteří předáci koalice otevřeně hovořili o hrozícím pádu vlády nebo spojení hlasování o záchranném fondu s vyslovením důvěry kabinetu.