Banka Dexia - první oběť dluhové krize v Evropě?

Paříž/Lucemburk - Vedení francouzsko-belgické bankovní společnosti Dexia přislíbilo, že vyčistí výrazně zhoršenou bilanci banky. Také vlády Francie a Belgie vyjádřily připravenost zasáhnout na její podporu a slíbily garantovat refinanční úvěry bankovního ústavu. Agentura AFP uvádí, že Dexia je v Evropě zřejmě nejvíce ohrožena řeckou dluhovou krizí a může se stát její první obětí. Podle Reuters se banka bude muset rozdělit a zčásti rozprodat. V reakci na současné dění kolem banky dnes její akcie prudce zrychlily propad a jejich kurz se ocitl na rekordním minimu.

V pondělí svolala správní rada banky mimořádné zasedání, které trvalo do dnešních časných ranních hodin. Vedení pověřilo generálního ředitele Pierra Marianiho, aby ve spolupráci s vládami připravil opatření, která by řešila problémy ohrožující její zdraví. Banka uvedla, že je nyní zatížena klesajícími tržními aktivy včetně státních dluhopisů.

Luc Frieden, ministr financí Lucemburska

„Zatím není důvod k výrazným obavám. Mohu uklidnit zaměstnance banky i její zákazníky. Situaci sledujeme a velmi úzce spolupracujeme s akcionáři.“

„Obě vlády situaci sledují a v případě potřeby zasáhnou,“ prohlásil po pondělním zasedání ministrů financí eurozóny v Lucemburku o postoji Belgie a Francie belgický ministr financí Didier Reynders. Poté dodal, že vlády si budou chtít nejprve prostudovat návrhy banky a zjistit, zda je zásah vůbec zapotřebí.

Akcie banky klesají volným pádem

Po pondělním desetiprocentním propadu se také dnes akcie Dexie řítily dolů, protože kauza se mezitím dostala na první stránky novin. Jejich kurz klesl až o 38 procent, což stáhlo dolů i akcie ostatních evropských bank. Ukazatel STOXX Europe 600 Banking Index klesl ráno o 3,5 procenta.

Dexia
Zdroj: ISIFA/EPA/DIDIER JOURET

Důvodem propadu důvěry a akcií banky je skutečnost, že je Dexia nadprůměrně zatížena úvěry v Řecku. Jejich hodnota se pohybuje kolem 4,8 miliardy eur (119 miliard korun), z toho 3,8 miliardy eur v těžce znehodnocených státních dluhopisech. V posledních týdnech se spekuluje, že se bude muset rozdělit, rozprodat značnou část aktivit, nebo získat další státní pomoc. Skupina za finanční krize v roce 2008 získala od Francie, Belgie, Lucemburska a klíčových akcionářů 6,4 miliardy eur a poté byla nucena k úsporám a odprodejům aktivit včetně slovenské pobočky, kterou koupila Penta Investments.

„Deset evropských bank mělo opravdu existenční problémy. Dexia není ten případ. Ale vidíme na ní dopady řeckého dluhu. Mohu ale zaručit, že vklady střadatelů jsou chráněny až do výše 100 tisíc eur. Ručí za to vlády Francie a Belgie,“ dodal Reynders.

Podle zdrojů agentury Reuters se akcionáři Dexie chtějí vyhnout navýšení kapitálu a zřejmě prodají část francouzské divize municipálních úvěrů Crédit Local. Analytici však předpokládají, že před prodejem aktiv si banka bude chtít doplnit kapitál. Analytici odhadují, že Dexia by potřebovala ke splnění nových globálních pravidel kapitálové přiměřenosti dodatečný kapitál pět miliard eur. To je ale podle analytiků bank Morgan Stanley i případ dalších evropských bank jako Deutsche Bank, UniCredit nebo Société Générale.

Právě největší německý bankovní ústav Deutsche Bank nebude kvůli řecké krizi schopen splnit celoroční plán zisku. Banka dnes uvedla, že zvýší odpisy řeckých dluhopisů za třetí čtvrtletí, zruší 500 pracovních míst a zváží další úsporná opatření.

Moody's varovala Dexii před snížením ratingu

Během pondělí ratingová agentura Moody's upozornila, že Dexii se v poslední době zhoršuje přístup na mezibankovní úvěrový trh. Dodala, že by jí kvůli těmto problémům mohla snížit její úvěrový rating A3.

Banka přitom dostala vládní injekci v roce 2008. V době vrcholící finanční krize jí Belgie a Francie spolu s dalšími významnými akcionáři poskytli pomoc za 6,5 miliardy eur. Banka ale musela provést úsporná opatření a odprodat část majetku. To bude zřejmě následovat i nyní.