Ministerstvo varuje před nebezpečnou kojeneckou lahví

Praha - Ministerstvo zdravotnictví varuje před používáním kojenecké lahve z průhledného plastu o objemu 300 mililitrů, která je zdobena dětskými motivy. Při její výrobě byl použit nebezpečný bisfenol A (BPA), který může mít nepříznivé toxikologické účinky například na imunitu, biochemické změny v mozku nebo zvýšenou náchylnost k nádorům prsu. Dnes o tom informoval mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň.

Výrobcem zmiňované lahve je firma Mapa GmbH. Podle nařízení Evropské unie se BPA nesmí používat při výrobě kojeneckých lahví a od letošního června se takové výrobky nesmí uvádět na trh EU ani dovážet do unie.

Lahev má silikonovou savičku a průhledný plastový uzávěr. Jsou na ní vyobrazeny dětské motivy, například mráčky, letící včela, kytička nebo šňůra s dětským prádlem. V horní části lahve je uveden nápis „NUK“. Na straně je umístěn symbol výrobku pro styk s potravinami (kelímek s vidličkou), symbol použitého materiálu a nápisy „other“ a „air system“. Na láhvi je také vodoznak modré barvy. 

Láhev je uložena ve stojánku, na jehož rubu je rozkládací etiketa s názvem výrobku, čárovým kódem, jménem a adresou výrobce a značkou použitého materiálu. Uvnitř etikety jsou dále informace o použití výrobku a adresa distributora.