Objednávky na spořicí státní dluhopisy skončí tento pátek

Praha - Ministerstvo financí bude přijímat objednávky na spořicí státní dluhopisy do pátku 6. října. Původně to však mělo být do 1. listopadu. Plánovaný objem 10 miliard korun byl totiž vyprodán. Dle Miroslava Kalouska evidovalo ministerstvo k dnešní 10. hodině objednávky za 14,1 miliardy korun.

Dluhopisy jsou od pondělka k dostání na celkem 378 pobočkách České spořitelny, ČSOB a Komerční banky. Cenné papíry si mohou koupit občané ČR i cizí státní příslušníci. Dále jsou k dispozici občanským sdružením, nadacím a nadačním fondům, církvím, obecně prospěšným společnostem a zahraničním neziskovým společnostem. Dluhopisy ministerstvo vydá 11. listopadu.

O co byl největší zájem

Neziskové organizace si podle Kalouska objednaly dvě procenta z celkového objemu, zbytek připadá na fyzické osoby. „Největší zájem je o jednoletý dluhopis a dále o pětiletý reinvestiční,“ uvedl. Dodal, že přesnou statistiku zveřejní MF za týden v pátek, kdy bude možné naposledy uhradit objednané dluhopisy.

Po celé upisovací období platí pravidlo, že nebude-li úhrada ceny pořizovaných dluhopisů připsána na účet do pěti pracovních dnů od podání žádosti, žádost bude stornována.

Státní dluhopisy (zdroj: ČT24)

Typy dluhopisů a jejich výnosy

Výnos jednoletého státního dluhopisu je podle ministerstva dvě procenta. Za 1000 dluhopisů v hodnotě jedné koruny, což je minimální objednávka, zaplatí zájemce 980 korun a MF mu za rok vyplatí 1000 korun.

V případě pětileté splatnosti jsou k dispozici dva typy dluhopisů: pětiletýkupónový dluhopis a pětiletý reinvestiční dluhopis. U těchto dluhopisů je rostoucí úroková sazba, efektivní zhodnocení dluhopisů by mělo činit u pětiletých dluhopisů přes tři procenta. Úroky budou připisovány každý rok. U pětiletého reinvestičního dluhopisu si zájemce nenechá vyplácet každoročně úrokový výnos, ale bude mu reinvestován v podobě nákupu dalších dluhopisů s tím, že celkový úrokový výnos obdrží k datu splatnosti současně s nominální hodnotou.

Spořicí dluhopisy se nebudou zdaňovat. Sice se na ně nevztahuje žádná daňová výjimka, ani žádné osvobození od daně, ale jelikož je jejich nominální cena jedna koruna, vlivem zaokrouhlení je efektivní daň z dluhopisů nulová.

Jak to bude příští rok

„Běžná výpůjční potřeba vlády bude příští rok zhruba 200 miliard korun, z toho chceme zhruba 20 procent nabídnout českým domácnostem,“ uvedl ministr financí Miroslav Kalousek.
Dodal také, že distribuční síť, kde bude možné dluhopisy prodat, se rozšíří například o kontaktní místa CzechPoint.

Státní dluhopisy (zdroj: ČT24)