Japonci nejezdí v autech, automobilkám tak hrozí ztráty

Tokio - Japonské automobilky musí po ničivé tsunami řešit další existenční problém. Lidé totiž šetří a odmítají nakupovat nové vozy. Přestože se tak japonská ekonomika zvolna zotavuje, cest za volantem se vzdává čím dál víc lidí. Přitom právě Japonsko má nejvyšší státní dluh v historii, který se letos vyšplhá až na 230 procent HDP.

Lidé raději než vlastním autem vyrazí do práce veřejnou dopravou. Nicméně i metra a rychlovlaky často praskají ve švech a Japoncům mnohdy nezbývá než vyrazit pěšky. „Nemám žádné auto, jeho provoz stojí moc peněz. Aby ho na úřadech přihlásili, musím mít i garáž. V Tokiu není kde zaparkovat,“ uvádí další z tíživých problémů japonských velkoměst obyvatel Tokia Takuja Kasazawa.

Ničivá vlna tsunami způsobila, že nová auta nejdou na odbyt. Výpadky elektřiny omezily výrobu ve všech automobilkách a ty největší - Toyota, Honda a Nissan už ztráty nedohnaly.

Prodej japonských značek se podle výrobců letos propadne o víc než 14 procent. Lidé si koupí kolem 4 milionů aut. To je stejný počet jako naposledy před 35 lety.

Třetí největší ekonomika světa téměř neroste. Sotva se vzpamatovala z přírodní katastrofy, útočí na ni dluhová krize v Evropě. „Byl by to další šok. Naši ekonomiku by to hodně zasáhlo. Dělá nám to velké starosti. Věříme ale, že si Evropa svoje problémy brzy vyřeší,“ doufá ekonom Kazuyuki Sugimoto. Podle vlády může ekonomiku zachránit pouze obnova zemětřesením zdevastovaných oblastí.