Řeckým nemocnicím docházejí peníze

Atény - Řecká dluhová krize zdaleka neskončila a vládní léčba škrtů v rozpočtu už má spoustu vedlejších účinků. Státní zdravotní systém se totiž topí v dluzích a nemocnicím docházejí peníze. Dodavatelé nemají zaplacené faktury i starší než rok a další dodávky léků na dluh odmítají. Lékaři varují, že životy pacientů jsou v ohrožení.

O budoucnost Řeků se nebojuje jen v ulicích Atén, na burzách nebo překotných politických jednáních, ale i na operačních sálech a lůžkových odděleních. Za zdmi nemocnic se ozývá stále hlasitěji, že zdravotní systém je na pokraji kolapsu. „Řekli nám, že budeme mít nižší platy - kolem 950 eur. Je to čím dál těžší. Nikdo neví, co bude zítra,“ konstatoval lékař z aténské nemocnice Evangelismos Theodoris Hatzitheodorou. 

Státním nemocnicím docházejí peníze na ty nejzákladnější věci. Mezi pacienty se šíří fámy, že si mají pomoci sami a na ošetření nosit třeba i obvazy. „Nemocnice neplatí účty a dodavatelé zdravotnických potřeb chtějí, aby jim zboží hradily okamžitě,“ podotkl majitel kavárny Dimitrios Rumanos. 

Prohlášení švýcarské farmaceutické společnosti Roche: 

„Většina státních nemocnic má nepřijatelné doby splatnosti. Proto dodáváme zboží pouze, když za něj bude zaplaceno. Dotyčným nemocnicím jsme o tomto postupu dali vědět už loni v létě.“

Pacienti s rakovinou nebo AIDS si připlatí  

Nejvíc potíží mají pacienti s vážnými nemocemi - například rakovinou. Léčba je drahá, sami ji nezaplatí. „Přípravek na léčbu rakoviny stojí v lékárně třeba 1775 eur. To je opravdu dost. Pro nemocné s AIDS přijde na 786 eur,“ řekla distributorka léčiv Sophia Fronimouová. 

Nemocnice zatím vycházejí s tím, co mají – třeba Aténské centrum pro léčbu rakoviny osekalo výdaje o třetinu a omezilo činnost. Jen tak dokáže platit dodavatelům včas. Nemocnice a nyní už i soukromé lékárny se bojí, že v případě státního bankrotu se řecký zdravotní systém úplně zhroutí.

Reportáž Tomáše Eyema (zdroj: ČT24)