Tesco zpoplatňuje igelitové nákupní tašky

Praha – Igelitovým taškám rozdávaným zdarma k nákupu zvoní hrana. Od středy s nimi totiž končí také obchodní řetězec Tesco. Poslední bezplatné igelitky dostanou zákazníci v úterý a o den později za ně zaplatí jednu korunu. Argumentem Teska pro zpoplatnění tašek je záměr snížit zatížení životního prostředí.

„Poslední průzkumy ukazují, že zákazníci mají stále šetrnější vztah k životnímu prostředí a postupně změnili svůj přístup k jednorázovým odnosným taškám. Z tohoto důvodu od 12. října budou jednou korunou zpoplatněny igelitové tašky, které doposud společnost nabízela zdarma,“ prohlásil manažer zodpovědný za ekologické projekty Tesco Vesselin Barliev. 

Podle serveru iDnes dokonce pokladní v některých prodejnách Tesco samy aktivně vybízí zákazníky, aby si vzali tašky, dokud jsou ještě zadarmo. 

Za vším hledej ochranu životního prostředí

Tesco své rozhodnutí zdůvodňuje tím, že chování zákazníků se během posledních dvou let výrazně mění. „Zatímco dříve poskytnutí bezplatné tašky bylo vnímáno jako součást pohodlného nákupu, nyní si naopak díky vyšší informovanosti lidé uvědomují nutnost ochrany životního prostředí a jsou ochotni se uskromnit a pomoci přírodě,“ uvádí Tesco v tiskové zprávě. 

Tesco
Zdroj: Vladimír Šimíček/ISIFA/SME

Podle Barlieva bude výtěžek z prodeje igelitových tašek použit na ekologické projekty. Řetězec v posledních čtyřech letech nabízel alternativu igelitových tašek, které byly určeny na opakované použití. „Prodej těchto tašek každoročně několikanásobně stoupá. V současné době se jich prodá měsíčně více než 130 tisíc kusů. Je to jasný trend, kterým se vyvíjí spotřebitelské chování,“ dodává Barliev. 

Konkurenční společnost Ahold přestala v hypermarketech Albert dávat bezplatné igelitové tašky před dvěma roky. Lidé za tyto tašky nyní zaplatí jednu korunu, přičemž už v prvním roce po zpoplatnění jejich spotřeba klesla o polovinu, což obnáší roční úsporu zhruba 30 milionů plastových tašek. Nyní je tak posledním velkým obchodním řetězcem, který s igelitkami zdarma ještě neskončil, Globus. 

Proti plastovým taškám zdarma v minulosti bojoval také někdejší ministr životního prostředí Martin Bursík, jehož úsilí však neskončilo úspěchem. Čeští obchodníci podle jeho odhadů ročně rozdali zákazníkům až tři miliardy tašek. Náklady na jejich výrobu přitom u některých obchodníků dosahují i několik desítek milionů korun ročně. Kvůli tomu většina obchodních řetězců přestala igelitové tašky k nákupům zdarma rozdávat.