Juncker: Banky z řeckého dluhu odepíšou až 60 procent

Vídeň - Podle šéfa euroskupiny ministrů financí a lucemburského premiéra Jeana-Claudea Junckera zřejmě banky a další soukromí věřitelé Řecka budou muset obětovat přes 60 procent řeckých dlužních pohledávek. Juncker rakouské televizní stanici ORF zdůraznil, že o takové výši nyní jednají ministři financí eurozóny.

Podle Junckera euroskupina „mluví ještě o vyšším poměru“. Lucemburský premiér takto odpověděl v pondělí večer na dotaz ORF, zda se uvažuje, že se Řecku odpustí 50 až 60 procent dluhů. 

Na druhém záchranném balíku pro Řecko se šéfové zemí eurozóny shodli 21. července. Počítá se se zapojením soukromých věřitelů, jejichž příspěvek měl zahrnovat odpuštění 21 procent dluhů. Horšící se situace Řecka však nutí přijmout radikálnější řešení, současně se v poslední době objevovaly signály o odpisu dluhů ve výši přes 50 procent.

Evropské banky v ohrožení

Vysokého odpisu řeckých dluhů se však bojí evropské banky, které drží řecké dluhopisy za desítky miliard eur. Toto riziko nyní evropští politikové řeší intenzivním jednáním o koordinovaném posílení jejich kapitálu.

„Tato krize je systémová a musí se k ní přistupovat rázně,“ řekl dnes šéf Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet výboru Evropského parlamentu pro hospodářské a měnové záležitosti. „Vysoká provázanost finančního systému EU vede k rychlému růstu nebezpečí výrazného šíření (krize). Ohrožuje to finanční stabilitu v EU jako celku a má to negativní dopady na reálnou ekonomiku v Evropě i za jejími hranicemi,“ dodal.

ECB
Zdroj: Ralph Orlowski/ISIFA/Getty Images

Plán na řešení krize přislíbili o víkendu německá kancléřka Angela Merkelová a francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Uvedli, že jej předloží do konce měsíce a bude zahrnovat zejména rekapitalizaci bank. Předseda Evropské rady Herman Van Rompuy v pondělí uvedl, že k jednáním o konečné podobě druhého balíku pro Řecko a rekapitalizaci bank se šéfové zemí eurozóny sejdou 23. října.