S&P udělila rakouské Erste Bank ratingové minus

New York - Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila výhled ratingu rakouského finančního ústavu Erste Bank na negativní. Agentura tak reaguje na nečekané pondělní oznámení managementu bankovní skupiny, podle něhož Erste Group letos vykáže vysokou ztrátu namísto původně očekávaného zisku. Hlavní úvěrový rating banky gentura zatím nechala na stupni A. Skupina Erste v Česku ovládá Českou spořitelnu a s jejími akciemi se obchoduje i na burze v Praze.

„Z úvěrového hlediska je mnohem důležitější to, že banka čelí rostoucímu úvěrovému riziku. Toto riziko pramení z jejího portfolia v Maďarsku,“ prohlašuje agentura. Hodnocení úvěrového profilu SACP agentura snížila na stupeň BBB plus z dosavadního A minus.

Erste Group oznámila, že v letošním roce očekává ztrátu ve výši až 800 milionů eur (zhruba 19,8 miliardy korun) a nebude vyplácet dividendy. Bankovní skupina utrpí ztrátu především v Maďarsku, kde lidem poskytla peníze na cizoměnové hypotéky. Maďarská vláda ale dlužníkům umožní refinancovat za výhodnější úrok, než jaký je na trhu. Rozdíl půjde k tíži rakouské banky.

Evropské banky v ohrožení (zdroj: ČT24)

S&P

„Rating Erste můžeme snížit, pokud se jí v příštím roce nepodaří posílit kapitál nad současné úrovně, buď kvůli zhoršení provozní výkonnosti v méně příznivých ekonomických podmínkách nebo kvůli vyšším než očekávaným úvěrovým ztrátám.“

Erste Group zároveň přecení státní dluhopisy slabších zemí eurozóny, které teď mají v jejím účetnictví nereálnou hodnotu. Vedle toho bude odepisovat také nehmotný majetek v Rumunsku. Akcie Erste kvůli tomu v pondělí prudce oslabily a v poklesu pokračovaly i v úterý.