ERÚ šetří Centropol Energy kvůli podezření na nekalé praktiky

Praha - Energetický regulační úřad (ERÚ) zkontroluje dodavatele elektřiny a plynu Centropol Energy. Má totiž podezření na možné porušení zákazu užití nekalých obchodních praktik vůči zákazníkům při takzvaném podomním prodeji. Šetření u Centropol Energy podle úřadu nastalo po řadě stížností a podnětů zákazníků. Firma je však podle obchodního ředitele společnosti Lukáše Pokrupy přesvědčena, že její aktivity jsou v naprostém souladu se zákonem a v některých ohledech jdou i nad jeho rámec. Češi se často v nabídkách dodavatelů elektřiny nevyznají. Podle posledního průzkumu dnes dokonce čtyři pětiny lidí, kteří změnili svého dodavatele energií, platí průměrně víc než dřív.

„Zákazník má právo vybrat si svobodně svého dodavatele elektřiny nebo plynu. Musí však být pravdivě a v plném rozsahu seznámen se smluvními a obchodními podmínkami, mít čas si nabídku promyslet a v případě nejasností si vyžádat podrobné informace,“ zdůraznila předsedkyně ERÚ Alena Vitásková. Zákazníkovi nemohou v žádném případě nastat v konečném důsledku problémy s dodávkou energie a možné finanční ztráty způsobené nekorektním jednáním dodavatele, dodala. 

Pokrupa dodal, že Centropol Energy získává téměř 20 tisíc nových zákazníků měsíčně, což je skoro polovina všech, kteří změní svého dodavatele elektřiny: „Při získávání nových zákazníků spolupracujeme se stovkami obchodníků, a je proto možné, že v jednotlivých případech se tito obchodníci nechovají podle námi stanovených pravidel. I přesto se snažíme negativní dopad takovéhoto chování na zákazníky minimalizovat tím, že veškeré nové zákazníky neprodleně obvoláváme a zjišťujeme, zda smlouvu podepsali dobrovolně.“

Již v minulosti společnost Centropol Energy uvedla, že se snaží neférovým praktikám prodejců zabránit. „Veškeré nové zákazníky maximálně do tří dnů obvoláváme a zjišťujeme, zda smlouvu podepsali dobrovolně tak, abychom minimalizovali riziko nepoctivě uzavřených smluv,“ prohlásil v minulých dnech obchodní ředitel firmy Lukáš Pokrupa.

Elektrické vedení
Zdroj: ČT24

ERÚ vyšetřuje i České energetické centrum

Navíc Centropol Energy není první firmou, na kterou se kontroloři z ERÚ soustředili. Úřad minulý týden oznámil, že kvůli dodržování energetického zákona zahájil kontrolu u společnosti České energetické centrum. ERÚ na tuto firmu zaznamenal nejvíc stížností zákazníků na údajně nekalé praktiky některých prodejců elektřiny a plynu při návštěvách v bytech a domech.

Podomní obchodníci podle ERÚ často nepravdivým způsobem informují zákazníky o podmínkách dodávek elektřiny či plynu nebo o tom, za jakého dodavatele vystupují. Klienti pak bez dostatečného vyhodnocení podmínek podepisují smlouvy, které se později ukážou jako méně výhodné než ty původní.

Se začátkem topné sezony stupňují dodavatelé tlak na nové zákazníky

Dodavatelé slibují úspory, které často nepřijdou. Různě skryté poplatky a provize výslednou cenu třeba i zvýší. Přitom výběrem vhodného dodavatele se dá u elektřiny ušetřit tisíc korun ročně, u plynu i dvojnásobek. „V porovnání s minulým rokem je ta situace horší, je to primárně tím, že těch dodavatelů na trhu je opravdu mnoho nových a ti se snaží získat podíl na trhu. Volí k tomu ovšem ne úplně fér podmínky,“ poznamenal David Nevečeřal z Ušetřeno.cz. 

Čemu je třeba věnovat pozornost? 

-  ceny mají být účtované v kilowatthodinách

-  častým trikem je nadhodnocení průměrné spotřeby - úspory se pak zdají vyšší

   nebo výhodné slevy neplatí na celé období

-  problém jsou poplatky bokem - ať už aktivační, nebo administrativní

Až neetický prvek je poplatek hned za uzavření smlouvy, kterým si firma řeší provizi pro obchodníka. „Tyto problémy se týkají nejvíce podomních prodejců, kteří zaskočí zákazníka doma a nabízí mu službu, která není tak levná, jak je tam prezentovaná,“ upozorňuje Jan Votočka, právní poradce dTest. 

Dnes má zákazník sice právo od smlouvy odstoupit, firmy si ho ale snaží zavázat pomocí podmíněných slev a sankcí. Svůj ceník navíc nově mohou měnit každý měsíc. Třeba Pražská energetika nabízí desetiprocentní slevu a dvanáct stovek každému, kdo se upíše na dva roky. Jen málokdo se ale v nabídkách vyzná.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)