Senát odmítl spoření na důchod na individuálních účtech

Praha - Senát podle očekávání odmítl hlasy opozice reformní zákon, kterým chce vláda zavést důchodové spoření v soukromých penzijních fondech. Lidé by do nich odváděli část příspěvků, které nyní platí státu na průběžné financování penzí. Podle kritiků to může ohrozit státní výplatu důchodů. Zákon o důchodovém spoření je prvním ze tří zákonů vládní důchodové reformy, k nimž patří ještě zákon o doplňkovém penzijním spoření, tedy o třetím pilíři důchodového systému, a soubor dvou tuctů navazujících novel souvisejících zákonů. Penzijní společnosti mají spravovat svěřené peníze ve čtyřech fondech - fondu státních dluhopisů, konzervativním, vyváženém a dynamickém.

Spoření ve fondech by mělo tvořit druhý pilíř důchodového systému, který má fungovat od roku 2013. Lidé mladší 35 let se budou moci rozhodnout, zda z pojistného odváděného státu vyvedou tři procentní body do penzijních fondů a k nim přidají ještě dva procentní body ze svého. Rozhodnutí bude nevratné, což je podle kritiků v rozporu s ústavním pořádkem. Ministr financí Miroslav Kalousek očekává, že se do druhého pilíře zapojí až polovina ekonomicky aktivního obyvatelstva, tedy asi 2,5 milionu lidí. Podle průzkumu agentury STEM/MARK to chce udělat přibližně 27 procent Čechů ve věku od 15 do 59 let.

Výpadek peněz v průběžném penzijním systému, který opozice odhaduje až na 30 miliard korun ročně, chce vláda zacelit zvýšením spodní sazby daně z přidané hodnoty, což Senát odmítl už minulý týden. Na konci srpna na důchodovém účtu chybělo 27,2 miliardy korun, za rok to bylo o 6,3 miliardy korun více.

Reportáž Jana Černého (zdroj: ČT24)

Předseda Senátu Milan Štěch označil reformu za experiment, který je ušit na míru finančním skupinám a penzijním fondům. Podle něj si prý takto zahraniční finanční skupiny budou chtít kompenzovat ztráty v oblasti penzijního připojištění, které utrpěly za finanční krize. „Našly tady politiky, kteří jim ten prostor pro to chtějí otevřít,“ tvrdil Štěch. Podle něj bude ČSSD usilovat i soudní cestou o zásadní změnu reformy, neboť cesta důchodového zabezpečení je v mezigenerační solidaritě.

Milan Štěch, předseda Senátu:

"Bude to model nestabilní a nevýhodný pro občany středně a méně příjmové.
My to považujeme za špatný produkt ve špatnou dobu."

„Největší problém je, že tady chybí široká politická shoda. Ten zákon je tak špatný, že upravit nelze,“ přisadil si senátor a místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach. Sociální demokraté chtějí všechny své připomínky hlasitě zopakovat při dalším hlasování o důchodové reformě v Poslanecké sněmovně. A pokud jim to nebude nic platné, mají téma do příštích voleb. Pokud je vyhrají, chtějí celou reformu zrušit.

Druhý pilíř považovala za důležitý i Bezděkova komise

Zákon by podle Štěcha nebyl prosazován, pokud by za něj vláda a její členové byli trestně odpovědní. Senátor TOP 09 Adolf Jílek namítl, že vznik druhého pilíře doporučovala už takzvaná Bezděkova komise, o jejímž vzniku rozhodla kvůli reformě penzí už vláda Vladimíra Špidly.

Miroslav Kalousek
Zdroj: ČT24

Kalousek reformu hájil s tím, že má zavést stabilitu do důchodového systému. Podle něj není možné pouze v prvním pilíři dodržovat princip solidarity i princip zásluhovosti v duchu nedávného rozhodnutí Ústavního soudu. „Nejde nám o nic jiného než o dlouhodobou stabilitu důchodového systému a o větší míru solidarity a zásluhovosti,“ prohlásil ministr financí.

Přehlasuje sněmovna Senát?

Senát nakonec penzijní fondy odmítl. První část důchodové reformy se nyní vrací sněmovně, kde má vládní koalice možnost dnešní veto Senátu přehlasovat.
 

Zákon o důchodovém spoření je prvním ze tří zákonů vládní důchodové reformy, k nimž patří ještě zákon o doplňkovém penzijním spoření, tedy o třetím pilíři důchodového systému, a soubor dvou tuctů navazujících novel souvisejících zákonů.