BlackBerry za výpadky v síti možná zaplatí

Londýn/Toronto – Komunikační sítě pro chytré mobilní telefony BlackBerry po čtyřech dnech výpadků opět fungují. Jejich výrobce, kanadská společnost Research in Motion (RIM), ale zatím není schopen vysvětlit, co přesně tak rozsáhlé problémy způsobilo. Mobilní operátoři zvažují, že kanadské firmě předloží účty za kompenzace, které se chystají vyplácet svým klientům.

Jak se ke kompenzacím staví jednotliví operátoři

„Zkoumáme, jaké máme z hlediska kompenzace možnosti,“ řekl dle agentury Reuters mluvčí britského mobilního operátora Vodafone. Zda podnik tyto náklady předloží výrobci BlackBerry k proplacení, zatím není jasné. Analytici jsou ale přesvědčeni, že o tom není pochyb, i když RIM uvedl, že o kompenzacích s operátory zatím nehovořil.

Španělská Telefónica na svých internetových stránkách uvedla, že své klienty za výpadek služeb odškodní, což jí nařizuje španělský zákon. Podle mluvčí společnosti Hany Farghalliové se kompenzace budou provádět pomocí slevy z měsíčního paušálu. Jak se však firma vyrovná s výrobcem BlackBerry, jasné není.

Ředitel kanadského podniku Mike Lazaridis na tiskové konferenci v Torontu upřesnil, že bez problémů by měly být služby v Evropě, na Blízkém východě,v Africe i v Indii. V severní i Latinské Americe to jde pomaleji, ale i tam už služby podle něj fungují. Přestože základní problém byl odstraněn, určitou dobu zřejmě ještě potrvá, než datovými centry projdou zprávy, které se v sítích nahromadily v době výpadku.

BlackBerry má problém (zdroj: ČT24)

Kdy k výpadku došlo

BlackBerry poskytuje světově nejrozšířenější služby mobilního e-mailu. S výpadky služeb se firma potýká od pondělí, kdy v Evropě selhala jedna z klíčových ústředen. Problémy se postupně objevily na všech kontinentech: počínaje Evropou přes Asii, Austrálii, Latinskou Ameriku až po Spojené státy a Kanadu.

„My nevíme, proč ta ústředna selhala zrovna tak, jak selhala,“ řekl Lazaridis. Současný výpadek je podle něj největší, s jakým se podnik kdy setkal. I když přesná příčina ještě není známa, nejpravděpodobnější je hardwarový problém.

Jaké mohou být následky

Nynější problémy podle expertů mohou ještě víc ohrozit reputaci firmy zejména na klíčových trzích – v rozvojových zemích, kde firma oslovuje mladé uživatele mobilních telefonů. RIM se nějaký čas potýká i s dalšími problémy, které se týkají vytrvalé ztráty tržního podílu v segmentu chytrých telefonů.

iPhone
Zdroj: ČT24/Apple

Firma nedokáže držet krok s konkurencí, kterou představuje především Apple se svým telefonem iPhone a počítačovým tabletem iPad. Další nepříznivou zprávou je, že k výpadkům došlo v době, kdy konkurenční Apple uvádí na trh vylepšenou verzi svého úspěšného telefonu iPhone 4. Situaci přilíš nepomohlo ani uvedení vlastního tabletu Playbook.

Minulý týden se dokonce objevily spekulace, že RIM je na prodej. Někteří investoři pak pod vlivem horších hospodářských výsledků volají po rozdělení firmy, jejím prodeji nebo změně managementu.