Unie volá po vlastní ratingové agentuře

Brusel - Evropa bude mít podle belgického listu Le Soir do konce roku vlastní ratingovou agenturu. Stejně jako Standard and Poor's, Moody's a další bude pokrývat všechny regiony a sektory trhu. Na rozdíl od nich ji ale nemají financovat investoři.

Reputace ratingových agentur se v poslední době neobešla bez několika šrámů. Nejdřív byly obviněny z toho, že se podílely na vzniku finanční krize. Loni dokonce vyšlo najevo, že analytici Moody's připisovali rizikovým dluhopisům vyšší ratingy, než si zasloužily. Evropské unii pak došla trpělivost, když agentury snížily ratingy slabším zemím eurozóny. 

S přípravou projektu pomůže společnost Roland Berger. „Chceme nějakou alternativu, protože objektivita je velmi těžká věc. K tomu jí dosáhnout je potřeba konkurence,“ myslí si  konzultant firmy Constantin Kinski. 

David Marek, hlavní ekonom Patria Finance

„Je dobře, že se zvýší konkurence na poli ratingových agentur. V okamžiku, kdy některá z nich udělá chybu a funguje jich na trhu co největší počet, pak se tato chyba snadněji eliminuje.“

Agenturu nebudou dotovat investoři, ale veřejný sektor

Evropská ratingová agentura bude na rozdíl od těch stávajících fungovat na jiném principu. Měli by ji přímo financovat investoři. Je tu ovšem otázka, zda si za takových podmínek zachová objektivitu. „Pokud ratingová agentura vznikne nebo bude řízena ve veřejném sektoru, může existovat obava, že bude stranit veřejným institucím,“ míní hlavní ekonom Patria Finance David Marek. 

„Koncept už je na stole a hlavní parametry jsou definované,“ dodává Kinski z firmy Roland Berger. Evropská unie přitom začala o vytvoření vlastní agentury uvažovat zhruba před rokem. Finální podobu by mohla získat už za několik týdnů. 

Doteď hodnotily společnosti nebo státy a jejich schopnost splácet dluhy pouze soukromé ratingové agentury - v Evropě anglosaské Standard and Poor's, Moody's a Fitch. Pokud se unii podaří naplnit své plány, přibude jim konkurent už na konci letošního roku.