Čínská inflace v září mírně klesla, jídlo ale dál raketově zdražuje

Peking – Míra inflace v Číně sice stále neodpovídá cílům vlády, přesto v září oproti předchozímu měsíci mírně zpomalila o jednu desetinu na 6,1 procenta. Například ceny potravin v zemi však nadále rostou. Čínský kabinet přitom chce v letošním roce stáhnout inflaci na čtyři procenta.

Inflace se letos v červenci vyšplhala na 6,5 procenta, což byla nejvyšší úroveň za 37 měsíců. Od té doby však zvolnila a čeká se, že bude klesat i nadále díky podzimní sklizni. Ta by mohla snížit tlak na cen potravin. Ceny potravin se v září zvýšily o 13,4 procenta, stejným tempem jako v srpnu. U nepotravinářského zboží růst cen zpomalil na 2,9 procenta ze srpnových tří procent.

„Zpomalení inflace v uplynulém měsíci není dostatečně razantní, aby to snížilo inflační očekávání a je pořád velmi brzy tvrdit, že cenové tlaky zmírňují,“ upozornil analytik společnosti CEBM Čchiao Jung-jüan. Čínská centrální banka podle něj bude dál držet stávající monetární politiku a počká, co ukáží data v následujících měsících.

Čínu trápí drahé potraviny

Inflaci v Číně táhnou hlavně ceny potravin kvůli nedostatku vepřového, zeleniny a dalších základních položek. Vláda již podnikla kroky ke zvýšení dodávek, ty však zbrzdily letní bouřky, které zničily část úrody. Vysoké životní náklady jsou pro čínskou komunistickou stranu politicky nebezpečné, protože narušují ekonomické zisky a zvyšují sociální napětí. Ceny vepřového v září stouply o 43,5 procenta, vajec o 14,2 procenta a obilí o 11,9 procenta.

Čínská ekonomika by podle odhadů Světové banky měla letos vzrůst o 9,3 procenta. Ekonomický růst by však mohla snížit slabá poptávka z USA a Evropy, která zpomaluje růst vývozu. V září vývoz do zemí Evropské unie dokonce klesl o 9,7 procenta.