IPhone 4S ode dneška na trhu

Tokio - Apple začal prodávat nový mobilní telefon iPhone 4S. Fanoušky sice trochu zklamal, protože nejde o novou řadu s pořadovým číslem 5, ale pouze o vylepšenou předchozí verzi. Přesto prodeje v prvních hodinách trhají rekordy. Nový iPhone je v prodeji ode dneška. Během několika dní se má prodej rozšířit do celého světa. Zákazníci čekali před obchody i několik dní dopředu.

Jaký je nový iPhone

Nový iPhone má rychlejší procesor, lepší fotoaparát a kromě nového hardwaru 4S obsahuje také Siri, tedy osobního asistenta, který s vámi dokáže komunikovat prakticky jako normální člověk (zatím pouze v angličtině, němčině a francouzštině). IPhone je možno používat jak v sítích GSM, tak i CDMA (v Americe). Vylepšena byla i kamera, která nabídne focení v rozlišení 8Mpix a nahraje FullHD 1080p video. V neposlední řadě je k dispozici i nejnovější verze operačního systému iOS 5 určená pro iPhony, iPady a iPody.

Reportáž Jana Spilky (zdroj: ČT24)

„Je lepší, je rychlejší, a obsahuje určitou formu umělé inteligence. Moc se mi líbí. Měl jsem ho v ruce zatím jen dvě minuty, a je úžasný,“ říká majitel novinky od Applu.

Jedna věc se ale od předchozích iPhonů změnila. Steve Jobs, duchovní vůdce jedné z nejhodnotnějších firem na světě, před deseti dny zemřel na rakovinu. iPhone 4S je tak poslední model, na jehož vývoj Jobs osobně dohlížel. Dnešní den byl proto pro fanoušky i zaměstnance jiný než ty předešlé.

japonská podnikatelka a zákaznice Applu

„Říká se, že to “Esko„ v názvu je za Stevea. Tento produkt obsahuje jeho duši, duši toho, co vybudoval.“

O telefon je nebývalý zájem, a to i přesto, že fanoušci po jeho prvním zhlédnutí moc nadšení nebyli. Už v den, kdy byly spuštěny předobjednávky, si mobil zarezervovalo víc než milion lidí v sedmi zemích světa - tedy každý sedmitisící člověk na světě.