Veletrh Frieze Art Fair láká nejen boháče

Londýn - V Londýně pokračuje veletrh umění Frieze Art Fair. Vystavuje tu 173 světových galerií ze 33 zemí světa. Na devátém ročníku organizátoři během čtyř dnů očekávají až šedesát tisíc návštěvníků. Lidé si na výstavě mohou koupit třeba několikametrovou loď jako předlohu k opravdové jachtě podle Christiana Jankowského, a to za cenu od 65 milionů euro.

„Jankowsky se zajímavě vypořádal s tím, jak se má umění na veletrhu prodat. Přivedl si totiž dealera lodí,“ podotkla kurátorka Sarah McCroryová. Na veletrhu je více než tisíc umělců. Některá vystavovaná díla ale nejsou zdaleka jen pro boháče. Ceny se totiž pohybují již od 25 euro. Organizátoři proto doufají, že pomalý hospodářský růst a krize v eurozóně výrazně neovlivní výši prodejů. 

Spoluzakladatel výstavy Matthew Slotover: 

„Umění se nechová jako akcie nebo podílové fondy. Investice do umění s každým rokem roste. Myslím si, že si to lidé uvědomují.“

Mezi vystavovateli má své zastoupení i Česko. Nový sólový projekt Evy Koťátkové Paralelní životopis prezentuje Hunt Kastner Gallery z Prahy. Londýnská výstava bude pokračovat až do 16. října. 

Reportáž Veroniky Hudečkové (zdroj: ČT24)