Státní zaměstnanci v USA se často musí spoléhat na potravinové lístky

Nashville – Skoro tisícovka státních zaměstnanců v americkém Tennessee si musí chodit pro poukázky na jídlo. Jejich plat je totiž tak nízký, že jsou odkázáni na sociální systém kvůli úsporám ve státní správě.

Nejvíce pracovníků pobírá poukázky pro chudé v oddělení služeb občanům, paradoxně právě zde poukázky na jídlo vydávají. Pravidelně si sem pro ně chodí 964 zaměstnanců okresních úřadů v celém Tennessee. „Počet lidí nás šokoval. Nemají dost velký plat na to, aby uživili svoje rodiny,“ říká Robert O'Connel z asociace státních zaměstnanců Tennessee. 

Pro poukázky si chodí i policisté

Přídavky na jídlo potřebují pracovníci, kteří se starají o opravy silnic, životní prostředí, nebo i někteří strážníci. Důvodem je to, že jejich platy se nezvyšují tak rychle jako životní náklady. S tímto trendem bojují po celých Spojených státech. Jednotlivé státy i města se snaží dlouhodobě šetřit právě na mzdách. 

Finanční problémy amerických státních zaměstnanců (zdroj: ČT24)

Příkladem chtěl jít starosta Memphisu, který přistoupil na snížení svého platu o 4,6 procenta. Přesně o tolik v loňském létě klesly mzdy státních zaměstnanců. Gesto starosty se ale s pochopením u podřízených nesetkalo. „Cítíme dopad snížení platů mnohem více než někdo, kdo vydělává 170 tisíc dolarů ročně. Navíc nemáme náhrady,“ myslí si vicepředseda policejní asociace Memphisu Michael Williams. 

Skutečný počet státních zaměstnanců s nedostatečným platem může být navíc mnohem vyšší, než se uvádí. Někteří z nich sociální pomoc nepobírají, protože s penězi vyjdou i bez ní. Další nechtějí být vnímáni jako ti, co potřebují peníze od státu.