Barroso: Evropa musí projít reformou

Brusel – Zástupci Evropské unie a představitelé podnikatelů i odborů na summitu evropské tripartity zdůraznili, že je potřeba stabilizovat unii a hlavně eurozónu, kterou nyní trápí dopady dluhové krize. Šéf Evropské komise José Barroso zároveň zkritizoval nynější fungování finančního sektoru, který podle něj svým neodpovědným chováním ke krizi přispěl. Nyní je nezbytné, aby také „spravedlivě“ přispěl k řešení krize, dodal.

Bruselská tripartita reagovala na víkendové protesty proti finančnímu systému po celé Evropě. Barroso uvedl, že chápe frustraci lidí, kteří jsou vystaveni dopadům úsporných opatření. Podle něj za krizi může i neodpovědné a možná i kriminální chování ve finančním sektoru. Zdůraznil však, že Evropa potřebuje dynamický finanční sektor i solidní banky. „Nemáme nic proti finančnímu sektoru,“ dodal. Ale finanční sektor podle něj zase musí respektovat určité standardy, což se v minulosti nedělo, a také se spravedlivě podílet na řešení nynější situace. 

Evropa proto nyní chce především vyslat signál směrem k mladým lidem, kteří podle předních evropských politiků nejistotou a tvrdými škrty trpí nejvíce. „Jsme připraveni uvolnit finanční prostředky, a to z Evropského sociálního fondu i z jiných nástrojů. Hlavně musíme rozptýlit obavy mladých lidí o jejich budoucnost,“ míní Barroso. „Podporujeme návrhy iniciativ pro rovné příležitosti a pro mladé lidi organizujeme stáže i další odborné vzdělávání,“ dodal ředitel Konfederace evropského podnikání BusinessEurope Philippe De Buck.

Evropská komise představí ve čtvrtek návrhy dozoru nad finančními trhy

V posledních měsících eurozóna intenzivně jedná o navýšení podílu soukromého sektoru na záchraně Řecka. Barroso současně připomněl, že komise navrhla zavedení daně z finančních transakcí v EU. Jenže tento nápad některé země jako ČR či Británie kritizují. Ve čtvrtek pak komise chystá další návrhy, které se budou dotýkat dozoru nad finančními trhy.

„Krize ukázala, že Evropa musí projít reformou,“ upozornil Barroso. Vzápětí však připustil, že reformování nebude snadné. Kvůli nejhorší krizi v dějinách unie totiž většina zemí musí přistupovat k nepopulárním a v některých případech hodně tvrdým úsporným opatřením.

Před „násilnými“ škrty varovala i předsedkyně Evropské odborové konfederace (ETUC) Berndadette Ségolová. Podle ní je myšlenka na vyrovnané rozpočty chvályhodná, ovšem není k ní možné jít pouze cestou tvrdých škrtů, jaké nyní zažívá například krizí nejpostiženější stát eurozóny Řecko.