Moody's pohrozila Francii

Paříž - Mezinárodní ratingová agentura Moody's by během tří měsíců mohla zhoršit výhled úvěrového ratingu Francie ze stabilního na negativní. Stalo by se tak v případě, že by pomoc bankám a zemím ohroženým dluhovou krizí v eurozóně příliš zatížila francouzský rozpočet. Varování agentury, respektive negativní výhled by byl signálem toho, že Moody's by mohla časem snížit i samotný rating Francie, který se nyní nachází na nejvyšším stupni Aaa.

Nicméně podle francouzského ministra financí Francoise Baroina není francouzský rating ohrožen, protože země přijímá opatření ke snížení rozpočtového deficitu. Upozornil však, že předpoklad, podle kterého francouzská ekonomika v příštím roce stoupne o 1,75 procenta, je možná optimistický až příliš.

Proto, aby si Francie udržela stabilní výhled ratingu, musí podle Moody's prokázat, že je nadále odhodlána zavádět nezbytné hospodářské a rozpočtové reformy. Agentura zároveň upozornila, že Francie by mohla v příštích měsících čelit řadě výzev, včetně potřeby poskytnout dodatečnou podporu jiným evropským zemím či domácímu bankovnímu systému.

Zhruba před týdnem francouzský prezident Nicolas Sarkozy a německá kancléřka Angela Merkelová slíbili, že do konce měsíce předloží plán na řešení dluhové krize v eurozóně, který bude zahrnovat zejména způsob rekapitalizace bank. Francie a Německo jsou dvěma největšími ekonomikami v eurozóně.