Nejrychleji rostoucí technologickou firmou v ČR je LiveSport

Praha - Nejrychleji rostoucí technologickou společností v České republice se stal provozovatel internetových stránek LiveSport. Druhou příčku získal Internet Shop a třetí místo obsadil loňský vítěz Kentico software. Pořadí vyplývá z aktuálního žebříčku Technology Fast 50, který tvoří 50 nejrychleji rostoucích technologických firem ve střední a jihovýchodní Evropě. Žebříček sestavuje společnost Deloitte.

Žebříček porovnával obrat firem za posledních pět let. V letošním roce jsou do něj zahrnuty společnosti z osmi zemí - Bulharska, České republiky, Maďarska, Litvy, Polska, Rumunska, Srbska a Slovenska. Celkově se do žebříčku nejdynamičtějších technologických firem dostalo devět českých zástupců, přičemž nejvíce bylo zastoupeno Polsko s 20 firmami.

Martin Tesař, partner Deloitte

„Z hlediska jednotlivých sektorů žebříčku vévodily především softwarové a internetové společnosti, které podobně jako v roce 2010 zaujímají sedm příček z deseti nejrychleji rostoucích společností. Pouze pět společností bylo v celém žebříčku z oblasti telekomunikací a sítí.“

V rámci regionu se nejrychleji rostoucí technologickou společností stal rumunský internetový prodejce letenek Vola.ru, jehož obrat v posledních pěti letech vzrostl o 6 219 procent. První místo tak poprvé obsadila rumunská společnost, která přerušila kontinuitu sedmiletého vítězství polských firem. Česká LiveSport skončila druhá s růstem o 5 820 procent, Internet Shop je třetí s 3 995 procenty.

Vycházející hvězda - polská Selvita

Kategorii vycházejících hvězd ovládla polská společnosti Selvita, jejíž růst dosáhl 2 623 procent. Do žebříčku deseti nejrychleji rostoucích společností, které nemohly vykázat pětiletou historii růstu, se probojovala česká internetová firma Elephant Orchestra.

V letošním roce se průměrný růst společností v Technology Fast 50 zvýšil z 967 procent na 1 068 procent. Devatenáct společností se v roce 2011 do hodnocení dostalo vůbec poprvé.

Žebříček Technology Fast 50 vyhodnocuje nejrychleji rostoucí technologické společnosti na základě růstu tržeb těchto firem za pět let. V hodnocení za rok 2011 byly analyzovány tržby za období 2006 až 2010.

Čeští zástupci v žebříčku Technology Fast 50

LiveSport se zabývá poskytováním sportovních výsledků na internetu. Firma založená v roce 2006 dvěma společníky provozuje síť 50 internetových stránek s aktuálními výsledky, statistikami a novinkami ze sportovního prostředí, které mají přes 17 milionů uživatelů. Společnost za loňský rok vykázala tržby přes 100 milionů korun a v příštím roce chystá výraznou expanzi v oblasti mobilního internetu. Další česká firma Internet Shop na internetu prodává parfémy a kosmetiku.