Putin ohlásil vytvoření zóny volného obchodu mezi zeměmi SNS

Petrohrad - Premiéři Společenství nezávislých států (SNS) dnes podepsali smlouvu o zóně volného obchodu. Ruský premiér Vladimir Putin na zasedání rady Eurasijského hospodářského společenství a vedení Celní unie prohlásil, že smlouva vytváří nový základ obchodních a hospodářských vztahů v rámci SNS. Připomněl, že už v roce 1994 byla podepsána dohoda o vytvoření zóny volného obchodu, ale mnohé země SNS včetně Ruska dokument neratifikovaly, takže zóna fakticky nikdy neexistovala. Trvalo téměř deset let, než byl vypracován dokument nový.

Nový dokument předpokládá zjednodušení právního rámce obchodních a ekonomických vztahů a změnu řady mnohostranných a stovky dvoustranných dohod, které dnes upravují režim svobodného obchodu mezi zeměmi SNS. Společenství tvoří Ázerbájdžán, Arménie, Bělorusko, Kazachstán, Kyrgyzstán, Moldavsko, Rusko, Tádžikistán, Turkmenistán, Uzbekistán a Ukrajina. 

Putin oznámil zřízení zóny volného obchodu mezi bývalými sovětskými republikami jen pár hodin poté, co Evropská unie informovala o odložení plánované návštěvy ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče v Bruselu. Jednání o eventuální dohodě o přidružení Ukrajiny k EU s důležitým obchodním obsahem bylo odloženo kvůli odsouzení bývalé ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové. 

Julija Tymošenková u soudu
Zdroj: Efrem Lukatsky/AP Photo

Rusko stojí o Ukrajinu

Tři země SNS, Rusko, Kazachstán a Bělorusko, již dříve vytvořily celní unii, která je v platnosti od léta loňského roku. Rusko k tomuto projektu chtělo přitáhnout i Ukrajinu, aby podle agentury AFP odvrátilo Kyjev od těsnější spolupráce s EU. To ale Ukrajina odmítla s tím, že se k celní unii nepřipojí a bude s ní prý jen spolupracovat. 

Zóna volného obchodu je v zásadě nejnižším stupněm ekonomické integrace. V praxi znamená, že se dvě nebo více zemí dohodnou a navzájem si sníží či úplně odstraní cla na některé výrobky. Jedná se zejména o průmyslové výrobky, daleko méně pak o zemědělské. Příkladem zóny volného obchodu jsou země ASEAN (Brunej, Indonésie, Malajsie, Filipíny, Singapur, Thajsko), NAFTA (Kanada, Mexiko, USA) nebo EFTA (Island, Lichtenštejnsko, Norsko, Švýcarsko).