ČR má problémy s dotacemi na čističky, voda by mohla podražit

Brusel – Česko má problémy s dotacemi na čističky odpadních vod, což by mohlo v některých lokalitách vést ke zdražení vody. Po jednání vlády to připustil ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. Problémy ale nejsou tak vážné, jak se spekulovalo. Podle dřívějších informací serveru iDnes.cz Česku hrozilo, že nedostane 10miliardovou dotaci na modernizaci čističek odpadních vod. Evropská komise však v zápětí popřela, že by odmítla proplatit či zmrazila peníze na lepší kvalitu odpadních vod v České republice.

„Nic jsme nezablokovali či nezmrazili,“ tvrdí v reakci na zprávy serveru iDnes mluvčí komise. „To, co můžu říct, je, že jsme neodmítli platit,“ uvedl Ton van Lierop.

Lepší a účinnější čističky nařídila Česku Evropská unie. Slíbila také na tyto nákladné stavby peníze. Jsou to projekty, které měly dostat příspěvek z Operačního programu Životní prostředí. Řídicí výbor na ně už i peníze schválil a některé jsou dokonce už hotové. Problém je podle van Lieropa zřejmě v tom, že bylo odevzdáno příliš projektů. „Takže je složité platit za každý projekt,“ podotkl van Lierop. „Nemůžeme platit za více projektů, než jaké jsou finanční možnosti,“ řekl také. „Nemůžeme jít nad rozpočet,“ dodal.

Peníze Česko vyčerpá, místo původních subjektů to ale možná bude někdo jiný

Komplikace s čerpáním dotací připustil i ministr životního prostředí. „Jde o to, jakým způsobem u 44 projektů ty projekty budou úspěšné v čerpání (dotací), nebo jestli bude čerpat někdo jiný, který je v zásobníku za nimi,“ uvedl Chalupa. Podle Chalupy ale není pravda, že případné problémy s financováním modernizace vodohospodářské infrastruktury povedou k plošnému zdražení vodného a stočného, v některých lokalitách by ale vzrůst mohly.

Dvě třetiny z deseti miliard korun podle Chalupy připadají na modernizaci pražské čistírny odpadních vod. Mezi problematickými projekty jsou však i modernizace vodohospodářské infrastruktury v malých obcích, které na podobné projekty mají malé rozpočty. Ze 44 problematických projektů lze podle Chalupy teoreticky vyřešit zhruba 15. „U ostatních je situace složitá,“ dodal. Problematické jsou podle ministerstva především některé smlouvy, které obce s provozovateli čističek uzavřeli ještě před tím, než znaly podmínky a požadavky Evropské unie.

Jakub Kulíšek, náměstek ministra životního prostředí

„Problémů je tam víc. Za prvé se jedná o leckdy nepřiměřenou délku smluv, dále v některých smlouvách není přesně vymezen způsob kontroly a případné plnění sankcí a někde také může být ne úplně transparentní způsob uzavření smluv.“

Cenový skok kvůli čističkám by se týkal 29 projektů na kanalizaci. „Oficiálně o tom ještě nevíme. Nicméně jsem to už také slyšel. Dopad bude obrovský, v některých případech to může vést ke zdražení vody až o třetinu,“ potvrdil obavy šéf Sdružení oboru vodovodů a kanalizací František Barák. Zdražení se bude lišit podle regionů. Třeba na severu Čech by to mohlo být sedm a půl procenta. Vodu ale navíc příští rok prodraží i vyšší DPH, které vzroste z 10 na 14 procent.

Ministerstvo chce s komisí jednat, podmínky se ale nejspíš nezměkčí

Podle komise nastal problém v roce 2009, kdy ministerstvo životního prostředí změnilo metodiku pro žadatele o dotace z Operačního programu Životní prostředí. Ministerstvo se sice snažilo následně pravidla upravit dle požadavků komise, ta však postup úřadu neodsouhlasila. „Konkrétními viníky jsou konkrétní primátoři, radní, zastupitelé ve městech, jako je Praha, Ostrava, Zlín, Kladno, a ti by měli být hnáni k odpovědnosti,“ soudí ředitel Transparency International David Ondráčka.

Řešením současné situace by podle ředitelky odboru ochrany vod ministerstva životního prostředí Hany Randové mohlo být to, že by se staré smlouvy mezi provozovateli a vlastníky čističek doplnily, aby byly v souladu s novými podmínkami, nebo ukončily. „Evropská komise chce konsolidovat vodohospodářský trh. Do stávajících uzavřených provozních smluv, chce zavést určité kontrolní mechanismy. A samozřejmě smlouvy mezi provozovatelem a vlastníkem jsou uzavřeny na delší dobu než do roku 2015,“ vysvětlila.

Ministr životního prostředí zároveň založil krizový tým, který jedná s Evropskou komisí. Randová nicméně v souvislosti s tím v Interview ČT24 upozornila, že žádné změkčení pravidel ze strany Evropské unie nelze očekávat. Pokud se sporných 10 miliard nepodaří vyčerpat na čističky, bude je podle ní možné použít na jiné projekty týkající se životního prostředí.