Německo odmítlo spekulace o dalším navýšení záchranného fondu

Londýn/Berlín – Spekulace, zda se dodatečně posílí Evropský fond finanční stability (EFSF), se podle Německa ukázaly jako liché. Záchranný fond se podle mluvčího německého ministerstva financí Martina Kotthause nad již schválený objem 440 miliard eur (zhruba 10,9 bilionu korun) s konečnou platností zvyšovat nebude. Britský list The Guardian totiž zveřejnil, že Francie a Německo dohodly na posílení fondu na dva biliony eur (zhruba 50 bilionů korun), tedy téměř trojnásobek nedávno schváleného navýšení. Deník přišel s informací v úterý večer a odvolával se na evropské diplomaty z eurozóny. Poté dnešní vydání Financial Times Deutschland (FTD) uvádělo, že podle německého ministra financí Wolfganga Schäubleho by to měl být maximálně bilion eur.

„O zvýšení objemu fondu nad 440 miliard eur se nejedná. Takže finito, basta,“ prohlásil pro agenturu Reuters Kotthaus. Dodal, že napříč Evropou se před nadcházejícím summitem EU vedla produktivní a příznivá jednání, která se zaměřila na to, jak fond využít co nejefektivněji.

Jasno ve využítí fondu by podle Kotthause mělo být v řádu dnů. Ministr financí Wolfgang Schäuble prý nehovořil o žádné konkrétní částce, která by se týkala objemu záruk za úvěry fondu.

Guardian předjímal až pětinásobné navýšení fondu

Guardian, který se odvolával na diplomatické zdroje z EU, se přitom zmiňoval až o pětinásobném navýšení fondu. Zdroje agentury Reuters či listu The Wall Street Journal ale zprávu hned v úterý popřely. „Je naivní myslet si, že si můžete jen tak vytvořit tyto kalkulace a přijít s hezkým číslem okolo dvou bilionů eur. Ale není to tak jednoduché,“ uvedl pro Reuters jeden z unijních zdrojů.

Podle politiků i ekonomů by bylo zvýšení EFSF v takové míře (až na 50 bilionů korun) těžko představitelné. Zvláště pak při vzpomínce na problémy, které provázely jeho poslední zvyšování a které skončily pádem slovenské vlády. 

Jan Bureš, hlavní ekonom, Poštovní spořitelna

„Nevěřím tomu, že existuje nějaká jednoduchá cesta k tomu, jak navýšit celkový zbrojní arsenál v záchranných fondech EU.“ 

ECB
Zdroj: Ralph Orlowski/ISIFA/Getty Images

Dojde k navýšení fondu formou pojistek?

Schäuble je pro to, aby se navýšení fondu na bilion eur uskutečnilo formou pojistek na státní půjčky zemí zasažených dluhovou krizí. Německé záruky v EFSF, které nyní dosahují 211 miliard eur, by se tak nezvýšily, zdůraznil podle FTD ministr. Jejich další růst by totiž velmi pravděpodobně narazil na nesouhlas části koaličních poslanců, z nichž někteří jen s obtížemi podpořili nedávné navýšení fondu.

Účastníci schůzky zprávu FTD dementovali. Schäuble údajně žádnou konkrétní částku nezmínil. Poslanec Ulrich Scharlack uvedl, že jim ministr pouze sdělil, že se v EU v současnosti propočítávají různé modely, dodala Reuters.

Spekulace posílila finanční trhy

Navíc informace Guardianu na poslední chvíli posílila růst na newyorské burze, zvýšila kurz eura a dnes příznivě ovlivnila akcie na tokijské burze. „Pokud by to byla pravda, bylo by to něco, na co trh čeká,“ prohlásil ráno Brian Dolan z firmy Forex.com. „Musíme to ale brát s rezervou. Z Evropy jsme tu měli už spoustu zpráv, které říkaly, že je něco hotového, ale příští ráno zůstalo jen zklamání,“ doplnil ve chvíli, když ještě neznal reakci Německa.

V poslední době finanční trhy nervózně sledují signály, zda na summitu EU dojde k nějaké konkrétní dohodě. Německo od počátku týdne upozorňuje, že žádný definitivní výsledek čekat nelze, a kancléřka Angela Merkelová v úterý řekla, že šéfové zemí na jednom setkání krizi nevyřeší.

Angela Merkelová
Zdroj: ČT24