Záchrana pro hladovějící Afriku? Odolná kukuřice

Nairobi - Potravinovou krizi řeší celý svět, nejvíc ale dopadá na nejchudší státy. Synonymem nedostatku je třeba Afrika. Mnoha rostlinám se v extrémních podmínkách černého kontinentu nedaří. Proto se v Keni rozhodli, že si vyšlechtí kukuřici, která odolá i náročným obdobím sucha.

Vyprahlé suché pláně, kde živoří pár nejodolnějších rostlin, představují obvyklý obrázek v řadě zemí Afriky. Kukuřice tu patří mezi klíčové plodiny. Jenže s mělkým kořenovým balem je příliš závislá na vlhkosti půdy. Farmář Philip Makau ale starosti o úrodu nemá. Zatímco si jiní stěžují na sucho, on si schraňuje své odolné osivo. Nakoupil ho v Machakos a díky němu v období sucha nemusel chodit pro potravinové příděly. „Na třičtvrtěakrovém poli jsem dřív měl výnos necelý pytel kukuřice. Když jsme ale začali pěstovat odrůdu pro suché oblasti, vše se změnilo, teď najednou sklízíme pětinásobek,“ konstatoval Makau. 

Odolná kukuřice má označení KD4 a pochází od Dryland Seed Copany - firmy, která se specializuje právě na odolné druhy rostlin. Při jejich šlechtění spolupracuje i s vědci ze zemědělského institutu. Podmínkou při výběru odrůd, které se budou křížit, je jejich schopnost snášet horko, udržet vlhkost a získat vláhu z větších hloubek. „Sázíme tu nejrůznější odrůdy, někdy až stovky druhů. Necháváme je na políčkách, jako je tohle a těsně, než začnou kvést, jim odstřihneme vodu. Tím simulujeme pěstování v oblastech bez deště. Na konci sezóny posléze sklidíme všechny pěstované druhy a vybereme ty, které si vedly nejlépe,“ uvedl James Gethi, koordinátor programu pro pěstování kukuřice z Keňského zemědělského výzkumného institutu. 

Kukuřice
Zdroj: ČT24

Vyšlechtit odolnou kukuřici trvalo roky

Na celý proces dohlížejí i samotní farmáři, kteří vědcům předávají své poznatky o vlastnostech jednotlivých druhů, včetně jejich chuti. Po letech experimentů a šlechtění pak firma vytvoří konečnou certifikovanou odrůdu, kterou uvede na trh. V porovnání s běžnými druhy zaručuje sklizeň dvakrát do roka a dlouhodobě trojnásobné výnosy. „Farmáři naše semena oceňují. Už se jim prý nestává, že by kvůli suchu přišli o celou úrodu. Dřív to bylo poměrně časté. Za dobrých podmínek sklízejí dvakrát do roka, ale když udeří sucho, tak o všechno přijdou. A pokud se jednou neurodí, nemají co jíst až do příští sklizně a musejí čekat třeba osm i devět měsíců,“ poznamenala ředitelka Dryland Seed Company Edna Nyklová.

Kukuřice
Zdroj: ČT24

Studie Mezinárodního centra pro šlechtění kukuřice a obilnin ukazuje, že by podobné odolné druhy mohly ve třinácti afrických zemích zvýšit produkci potravin o víc než jednu třetinu. Ale ani tato semena nedokáží vyřešit současnou potravinovou krizi v Africe. Podle OSN přitom hladomor hrozí v oblastech postižených suchem od Somálska, přes Etiopii, až po už zmiňovanou Keňu.

Odolná kukuřice (zdroj: ČT24)