Německé ekonomice dochází dech

Berlín – Německá vláda snížila téměř o polovinu výhled růstu domácí ekonomiky na příští rok na jedno procento z původních 1,8 procenta. Hlavním důvodem zpomalení ekonomického růstu má být slabší vývoz, na který má negativní vliv zpomalení globálního ekonomického růstu a dluhová krize v eurozóně. Německá ekonomika je největší v Evropě a je na ní závislá řada českých firem.

Ministr hospodářství Philipp Rösler

„Tempo expanze zpomalilo, jak jsme očekávali.“ Dodal však, že ekonomika se stále drží růstové trajektorie a Německo zůstane „kotvou stability a pohonem růstu Evropy“.

V letošním roce má vývoz země stoupnout o 7,5 procenta, příští rok se zvýší jen o 3,5 procenta. Větší oporou růstu se má podle vládní prognózy stát domácí poptávka.

Analytik ČSOB Petr Dufek
„Zhoršení výhledu německé ekonomiky není v tuto chvíli první a zřejmě asi ani poslední.“
Problémy Německa se projeví i v české ekonomice
„A to tím spíše, pokud se naše ekonomika nemůže v příštím roce opírat o domácí poptávku.“

Prudké zpomalení Německa zasáhne podle analytika Raiffeisenbank Michala Brožky především český export. „Dohromady s fiskálními úsporami očekáváme růst české ekonomiky o pouhé 0,3 procenta. Je ovšem třeba dodat, že podobně jako před třemi roky může být skutečnost o dost horší, ale také lepší, než kolik ukazují odhady,“ uvedl.

Nezaměstnanost má podle vlády pokračovat v poklesu. Příští rok se sníží na 6,7 procenta z letošních sedmi procent. Disponibilní příjmy domácností se zvýší letos o 3,2 procenta a příští rok o 2,9 procenta. Inflace má zůstat nízká, letos bude činit 2,3 procenta a v roce 2012 zpomalí na 1,8 procenta.

Přední německé ekonomické instituty minulý týden předpověděly, že hospodářský růst v příštím roce prudce zpomalí na 0,8 procenta z letošních 2,9 procenta. Ještě v dubnu přitom instituty čekaly příští rok zvýšení HDP o dvě procenta.

Německá ekonomika od konce finanční krize silně rostla, nyní ale ztrácí dech. Poslední statistické údaje ukazují, že na největší evropskou ekonomiku dopadá zpomalení globálního ekonomického růstu. HDP Německa ve druhém čtvrtletí stoupl jen o 0,1 procenta po expanzi o 1,3 procenta v předchozích třech měsících.

V loňském roce německá ekonomika díky silnému vývozu stoupla o 3,6 procenta. Předloni se německý HDP naopak o 4,7 procenta propadl - což byl nejhorší výsledek od druhé světové války.