Vláda opět podpoří fotovoltaiku, chce zabránit zdražování elektřiny

Praha - Vláda chce v příštím roce podpořit provoz obnovitelných zdrojů dalšími 11,7 miliardami korun. Domácnostem by tak měla elektřina v průměru zdražit o 4,3 procenta, podniky za elektřinu zaplatí asi o 6,2 procenta více. Čísla uvádí návrh nařízení vlády ke stanovení prostředků pro podporu elektřiny z obnovitelných zdrojů, jehož předkladatelem je ministerstvo průmyslu a obchodu. Největší část dotací má směřovat na podporu fotovoltaiky. Vlně zeleného proudu se Česko nevyhne ani v budoucnu. Evropská komise chce, aby se do poloviny století staly hlavním zdrojem unijní elektřiny větrné farmy.

V průběhu loňského roku prudce stoupl počet solárních elektráren, a proto náklady státu na provoz těchto zdrojů v příštím roce přesáhnou 22 miliard korun. Celkové náklady na obnovitelné zdroje jsou pak vyčísleny zhruba na 32 miliard korun. Vláda z toho pokryje část dotacemi, další část se promítne do cen elektřiny.

Také v letošním roce činily vládní dotace na obnovitelné zdroje 11,7 miliardy korun. Elektřina letos kvůli tomu pro domácnosti zdražila v průměru o 4,6 procenta, podniky za elektrický proud platí o 5,2 procenta více. Zdražení by bez státní dotace bylo mnohem výraznější.

Vladimír Tošovský, předseda představenstva, ČEPS:

„Spotřebu elektřiny určuje v ČR především délka zimy. Jestliže bude dlouhá zima, spotřeba bude enormně rozdílná oproti době, kdy je zima relativně mírná. Konečná čísla určí počasí.“

Pokud by se na dotace nedostalo, zdražila by elektřina zhruba o 11 procent

V případě, že by vláda pro rok 2012 znovu neposkytla miliardové prostředky na obnovitelné zdroje, elektřina pro domácnosti by podle návrhu MPO zdražila v průměru o 11 procent a pro velkoodběratele o 15 procent.

Energetika
Zdroj: Andreas Rentz/ISIFA/Getty Images

V letošním roce pokryla 11,7 miliardy korun 26procentní daň ze solárních elektráren. Prostředky vláda čerpala také z 32procentního zdanění bezplatných emisních povolenek. Současně se zvýšily poplatky za zábor půdy, na které solární elektrárny stojí. Z těchto zdrojů budou prostředky pravděpodobně čerpány i v příštím roce.

Jan Procházka, analytik, Cyrrus 

„Spekulace probíhaly mezi 520 až 570 korunami za megawatt. Pak minulý týden paní Vitásková (z ERÚ) naznačila, že by to nemělo být více než 530 korun za megawatt… Dnešní částka je nižší, než jsme očekávali.“

Dotace vlády na obnovitelné zdroje sníží poplatek za obnovitelné zdroje z předpokládaných 625 korun na megawatthodinu na 420 až 430 korun/MWh. Letos činil tento poplatek díky dotacím 370 korun/MWh. Konečnou cenu elektřiny pro příští rok více ovlivňuje zdražení silové elektřiny na trzích, které letos činí asi osm procent.

Další boom obnovitelných zdrojů je za dveřmi

Evropa se nadchla pro větrné farmy - podle plánů Bruselu by měly do roku 2050 poskytovat až 49 procent elektřiny v EU. Dnes je to pět procent. Česko se zatím drží zpátky - na energii získávanou z větru totiž nemá ideální podmínky. Přesto ho evropská vlna strhne. I když by Česko bylo v instalaci větrných elektráren opatrnější, případné následky se mu možná nevyhnou.

Přenosové soustavy na elektřinu jsou totiž v Evropě propojené a ty české by nápor větrných elektráren u sousedů nemusely ustát. „Jak vítr, tak slunce mají tu obrovskou nevýhodu, že ta energie je nárazová. Slunce svítí - nesvítí, vítr fouká - nefouká a pak z toho má celá evropská přenosová soustava velký problém,“ prohlásil Procházka. Když třeba v Německu zafouká vítr víc než obvykle, elektrárny mají extrémní výkon a i elektrické vedení v Česku a v Polsku je vystaveno prudkému návalu energie.

Rozhodnutí o dotacích na obnovitelné zdroje má vstoupit v platnost do konce října. Energetický regulační úřad pak do konce listopadu vydá rozhodnutí o cenách elektřiny na rok 2012.