O elektronické čtečky knih zatím není velký zájem

Praha - Na českém trhu se začínají objevovat první vydavatelství čistě elektronických knih a svůj příchod chystá i největší slovenský on-line obchod s knihami. Scéna digitálního čtení v Česku ožívá. Masový zájem se však nečeká - je nedostatek českých knih.

Čtečku elektronických knih mají v Česku desítky tisíc lidí. Komplikací je, že českých knížek je zatím stále nedostatek. Prodejci sice hlásí, že zájem pomalým tempem roste, většina lidí ale nové formě čtení nevěří.

„V současnosti nepovažujeme e-knihy za podstatný segment. V Česku je zatím malá nabídka, slabá poptávka, situaci navíc komplikuje souboj čteček a různých formátů knih,“ tvrdí Zdeněk Fekar, mluvčí společnosti Kanzelsberger.

Už se ale objevují první nakladatelé, kteří vydávají knihy jen v digitálním formátu. Zatím jde sice spíše o fanouškovské projekty, ale do konce roku se objeví první knihy. Zájem o elektronickou podobu knížek je ze strany vydavatelů především v levném a zábavném čtení.

Na kolik čtečka vyjde

Ceny čteček padly během letošního roku až ke dvou tisícům korun. Prodávají se jich ale jen stovky měsíčně. Podle obchodníků se stanou opravdovým hitem až v okamžiku, kdy se digitálním knihám otevřou velcí nakladatelé a obchodníci.

Jaký je zájem na Slovensku

Na Slovensku je o čtečky zájem větší. Vyšší prodejnost je zaznamenávána především v posledních měsících, kdy lidé již začínají kupovat dárky na Vánoce. Prodej se zvyšuje řádově o desítky procent.

Trh se čtečkami se hýbe a neustále vyvíjí

Mění se i samotný trh se čtečkami. Přicházejí totiž sedmipalcové tablety, které nabízejí nejen čtení, ale i surfování po internetu. Amazon chce navázat na úspěch čtečky Kindle a svou novinku Fire prodává pod cenou za dvě stě dolarů. Dotuje ji tím, že vydělává na nákupech uživatelů. Kvůli tomu zlevnilo třeba i konkurenční HTC a spekuluje se nad novým, sedmipalcovým tabletem od Applu. Analytici společnosti Forrester předpokládají, že se letos prodá na 48 milionů tabletů po celém světě. Víc než polovina z nich skončí ve Spojených státech.

Reportáž Jana Beránka (zdroj: ČT24)