Lytro: Stačí zmáčknout spoušť a ostření nechat na PC

New York – Společnost Lytro představila netradiční digitální fotoaparát, který dovolí uživateli zaostřit snímek až poté, co zmáčkne spoušť. Fotografii si pak lze dotvořit k obrazu svému až na počítači, včetně vyvážení barev a dalšího nastavení obrazu.

Lytro totiž místo toho, aby snímal jednu obrazovou verzi, zachytí data o intenzitě a směru veškerého světla, které vstupuje do objektivu. Všechny zaznamenané informace pak mohou být následně využity a fotograf si může zvolit, která část obrazu bude ostrá a která rozostřená. 

Toto praktické využití tzv. technologie světelného pole, jejíž objev je přisuzován ruskému vědci Alexanderovi Gershunovi v roce 1936, využil zakladatel Lytra Ren Ng, když studoval na Stanfordské univerzitě. Princip je pak podobný jako při používání snímků RAW, které zachovávají maximální počet informací o obraze. 

  • Fotoaparát Lytro zdroj: Lytro
  • Fotoaparát Lytro zdroj: Lytro

Lytro, který se svým designem liší od tradičních digitálních fotoaparátů, si poradí také s produkcí 3D obrazu. Tato funkce se však v softwarové verzi objeví až později.