VV předloží kompromisní návrh zákona o veřejných zakázkách

Praha - Vládní koalice se zatím na konečné podobě zákona o veřejných zakázkách neshodla. Věci veřejné nicméně chystají kompromisní pozměňovací návrh, který by měl vyjít vstříc požadavku TOP 09 na zveřejnění celé vlastnické struktury u vítězů veřejných tendrů a jejich subdodavatelů. Vyplynulo to z dnešních vyjádření zástupců VV, TOP 09 a ODS.

Zákon, který vláda označuje za jednu z klíčových protikorupčních norem, čeká zřejmě už ve středu druhé čtení, na kterém mají poslanci poslední možnost navrhovat změny. Podle ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského poslanci VV předloží pozměňovací návrh k vládnímu zákonu, který bude řešit problém subdodavatelů firem, které získají veřejné zakázky. Ti by podle chystaného návrhu měli stejně jako samotní uchazeči o zakázku zveřejňovat vlastníky, kteří kontrolují více než deset procent společnosti. U velkých zakázek nad 300 milionů korun by firmy musely odhalit vlastníky s podílem vyšším než pět procent.

TOP 09 před dvěma týdny kritizovala Jankovského za to, že návrh z jeho dílny nepožaduje odhalení kompletní vlastnické struktury firem a subdodavatelů u veřejných zakázek. Strana to považuje za klíčový protikorupční krok, bez nějž bude zákon bezzubý. 

TOP 09 je pro úplné zveřejnění majetkové struktury

Sněmovní výbor pro veřejnou správu návrh TOP 09 na úplné zveřejnění majetkové struktury vítězů a subdodavatelů ve veřejných tendrech podpořil. Vládní partneři ODS a TOP 09 pro něj ale nehlasovali. „Na koaličním jednání ve formátu K6, kde jsme diskutovali o tomto a jiných návrzích, jsme se nedohodli. Pan ministr (Jankovský) přislíbil, že připraví nějakou kompromisní variantu,“ řekl dnes předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík. 

Petr Gazdík, TOP 09:

„Jsme připraveni o tomto návrhu diskutovat. Je to už kompromis, o kterém se dá bavit, protože částečně splňuje náš cíl, že i majetková struktura subdodavatelů bude odhalena.“

Koalice se podle Gazdíka něj znovu sejde před konečným schvalováním zákona, aby dohodla, jak se k návrhu postaví.

Brífink VV k zákonu o veřejných zakázkách (zdroj: ČT24)