Českou ekonomiku čeká v příštím roce prudké zpomalení

Praha – Tuzemská ekonomika by měla podle nejnovější prognózy ministerstva financí příští rok vzrůst jen o jedno procento. Ještě v červenci přitom úřad počítal s 2,5 procentním hospodářským růstem, a to v letošním i příštím roce. Letos ekonomika podle nových odhadů stoupne o 2,1 procenta. Vyplývá to z nové makroekonomické predikce, kterou dnes zveřejnilo ministerstvo financí. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka proto radí vládě, aby ustoupila prakticky od všech reforem.

Zpomalení ekonomiky v příštím roce nabourá i státní rozpočet. Podle Kalouska bude znamenat výpadek na straně příjmů státního rozpočtu na úrovni 17 až 18 miliard korun, což ještě lze vyřešit úsporami ve výdajích rozpočtu. Podle Kalouska je Česko zhruba ve stejné situaci jako před třemi lety, kdy stálo na prahu recese.

Naopak v letošním roce by měl stát hospodařit lépe, než se původně čekalo. Deficit veřejných financí klesne na 3,7 procenta hrubého domácího produktu. Doposud odhady ministerstva počítaly se schodkem 4,2 procenta.

Růst ekonomiky v příštím roce by mohl být ještě pomalejší

Říjnová prognóza ministerstva financí sama o sobě nezavdává na přílišný optimismus, Kalousek přitom upozorňuje, že v lednu bychom se mohli dočkat ještě horších čísel. „Byl bych nesmírně šťasten, kdyby skutečně příští rok česká ekonomika rostla jedním procentem. Obávám se, že tomu tak nebude a že lednová prognóza bude výrazně horší než říjnová,“ uvedl.

Luboš Mokráš, analytik České spořitelny

„Jedno procento by bylo realistické za předpokladu, že nedojde k dalšímu zhoršení výhledu eurozóny. Bohužel to vypadá tak, že ke zhoršení výhledu dojde, takže se musíme chystat na to, že jedno procento je spíš optimistické. Co se týče té nejhorší varianty, nedá se vyloučit, že by příští rok mohlo dojít k recesi.“

Ministerstvo financí nyní připravuje zhruba tři scénáře vývoje. Zatímco optimistický scénář počítá pro příští rok s růstem až o procento, další dva – krizový a katastrofický – berou v potaz její pokles. Při těchto variantách by vláda musela vypracovat „zásadní opatření“ v rozpočtu především na straně výdajů a možná i příjmů.

Vláda bude rozpočet upravovat

Vláda v reakci na snížení odhadu výkonu české ekonomiky v příštím roce připraví několik variant úprav na příjmové i výdajové straně rozpočtu, uvedl premiér Petr Nečas. Ke které z nich se kabinet nakonec přikloní, bude podle něj rozhodnuto až na základě lednové makroekonomické predikce.

Sobotka radí vládě, aby ustoupila od všech reforem

Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka radí vládě, aby ustoupila prakticky od všech reforem. Jen tak lze podle něj zabránit hrozícímu hospodářskému propadu, jehož příčinu vidí v chybné vládní rozpočtové a hospodářské politice. Sobotka chce, aby vláda odložila důchodovou reformu, která má stát 20 miliard korun, stejně jako daňové reformy, čímž by se ušetřilo dalších 15 miliard korun. Dále by měla převést evropské peníze z operačních programů, kde se nečerpají, do operačních programů, kde se naopak čerpají, aby pomohly reálné ekonomice.

Podle předsedy ČSSD je potřeba okamžitě diverzifikovat export a směřovat jej i do zemí, jako jsou Čína nebo Brazílie. Další možnost šetření vidí Sobotka v ústupu od reorganizace úřadů práce. Vláda by se podle něj měla soustředit na aktivní prozaměstnanostní politiku
a na vytváření nových pracovních míst. Sjednocení daně z přidané hodnoty na 17,5 procenta, nebo dokonce na 19 procent, o kterém vláda uvažuje, by podle Sobotky podvázalo spotřebu domácností a ekonomiku zpomalilo. Proto je potřeba od tohoto záměru rovněž ustoupit, zdůraznil. 

Češi budou méně utrácet

Prognózu spotřeby českých domácností ministerstvo výrazně zhoršilo. Zatímco v předchozích odhadech analytici ministerstva očekávali růst spotřeby až o dvě procenta v roce 2012, nyní očekávají letos i příští rok pokles spotřeby domácností. „Spotřebu domácností stlačuje jejich nepříznivá příjmová situace, zejména pokles objemu platů v části veřejného sektoru. V nejbližších čtvrtletích budou proti růstu působit i obavy spotřebitelů z dluhové krize v eurozóně a z následných ekonomických turbulencí,“ uvedlo ministerstvo. Také míra nezaměstnanosti by měla být letos a příští rok mírně vyšší než v červencových odhadech. V obou letech by měla nezaměstnanost činit 6,9 procenta.

Naopak problém by tuzemská ekonomika neměla mít s inflací, kterou ministerstvo očekává dokonce nižší než v červencové prognóze. Průměrná míra inflace by měla letos činit 1,9 procenta proti původně předpovídaným 2,3 procenta. V roce 2012 by měla inflace stoupnout na 3,2 procenta kvůli postupnému sjednocování sazeb daně z přidané hodnoty. Zvýšení snížené sazby daně z přidané hodnoty z deseti procent na 14 procent podle ministerstva zvýší inflaci o 1,1 procentního bodu.