Toxické olivy se stahují z trhu, SZPI je nedoporučuje konzumovat

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nařídila okamžitě stáhnout z obchodů plněné bioolivy značky Bio Gaudiano, v nichž byl nalezen nebezpečný botulotoxin. Dnes o tom informoval mluvčí SZPI Michal Spáčil. Bioolivy této značky pocházejí z Itálie, kontaminovaná šarže byla nalezena ve Finsku. Do českých obchodů se podle SZPI ještě tato šarže nedostala, stažení výrobku bylo nařízeno na základě principu předběžné opatrnosti.

„Stažení se týká všech šarží a velikostí výrobku s obchodním názvem Bio stuffed olives with almonds, olivy plněné mandlemi, zn. Bio Gaudiano, výrobce Cooperativa Agricola G.M.G. a r.l. dei F.lli Gaudiano, které byly vyrobeny v letech 2010 a 2011,“ uvedl Spáčil. Dodal, že SZPI v žádném případě nedoporučuje tento výrobek konzumovat. Oznámení o nálezu botulotoxinu v tomto výrobku obdržela SZPI prostřednictvím systému rychlého varování, který spojuje země Evropské unie. Do ČR bylo dodáno 594 balení těchto oliv. 

Botulotoxin, známý i pod názvem klobásový jed, je toxická látka produkovaná bakteriemi. Patří k nejsilnějším známým jedům. Do těla se obvykle dostává právě z potravy kontaminované sporami bakterií. Jde o potraviny, v nichž vzniká anaerobní prostředí, například o špatně sterilované konzervy a uzeniny nebo nakládanou zeleninu. 

Nebezpečné bio olivy
Zdroj: ČT24/SZPI