Databáze prodejů veřejného majetku je nově na internetu

Praha - Na internetové adrese Vášmajetek.cz vznikla internetová databáze s informacemi o prodejích a dražbách veřejného majetku. Dnes zprovozněný portál má zahrnovat data o prodejích státního majetku včetně jinak obtížně dostupných informací. Přístup na web je částečně zpoplatněn, a to podle rozsahu hledaných informací.

V současnosti zveřejňuje stát informace o veřejných dražbách na serveru Centralniadresa.cz, který provozuje Česká pošta. Provozovatelé nového webu si ale myslí, že Centrální adresa neposkytuje úplné informace. Zveřejňuje totiž údaje o veřejných dražbách, ale už ne například o aukcích.

David Hlinka, ředitel projektu Vášmajetek.cz

„Elementárním impulzem pro vytvoření internetového portálu Vasmajetek.cz byla současná neutěšená situace v České republice, kdy stát a státní správa prodávají ročně majetek za desítky miliard korun, ale veřejnost se o velké části těchto prodejů nemá šanci dozvědět.“ 

Mluvčí ministerstva pro místní rozvoj (MMR) Jana Jabůrková připustila, že stát skutečně nemá informace o prodejích například obecního majetku, který radnice prodávají prostřednictvím aukcí. „Proto MMR usiluje o změnu zákona, aby se státní a obecní majetek musel prodávat v první řadě hlavně prostřednictvím dražeb,“ dodala.

Exekuce
Zdroj: ČT24

Aukce a dražba totiž nejsou synonyma. „Zásadním rozdílem mezi dražbou a aukcí je způsob nabytí vlastnictví - u dražby se nabývá přechodem po doplacení ceny dosažené vydražením zpětně k okamžiku udělení příklepu. U aukce se jedná o prodej, tedy převod vlastnictví na základě kupní smlouvy uzavřené mezi prodávajícím a kupujícím,“ vysvětlila ředitelka odboru veřejných dražeb MMR Zdeňka Niklasová.

Více informovaných zájemců, vyšší cena vydražené věci

Výhodné by dražby s větším počtem zájemců měly být i pro státní kasu. Právě díky veřejným dražbám stoupne prodejní cena majetku v průměru až o třetinu, jak vyplývá ze statistik ministerstva pro místní rozvoj. Prostřednictvím veřejných dražeb se loni prodal majetek jen za 36 milionů korun. Stát se přitom zbavil majetku celkem za 12 miliard.

Nový portál poskytuje informace o prodejích drobného majetku zdarma, ovšem přístup ke kompletní databázi zpoplatňuje. Ředitel projektu Hlinka nevylučuje, že v budoucnosti jeho provozovatelé prodají část portálu investorovi: „Nyní jednáme s několika firmami, které nás podporují. Bude ale hlavně záležet na motivaci, s níž by investor do projektu vstupoval.“

Reportáž Vandy Kašové (zdroj: ČT24)