O čem bude řecké referendum? O pomoci, nebo členství v EU

Atény - Referendum, které se chystá v polovině prosince vyhlásit řecká vláda, se nebude podle informací internetového serveru deníku Financial Times týkat dohody o finanční pomoci Řecku dohodnuté na posledním summitu Evropské unie a eurozóny. Řekové by v něm měli rozhodovat o setrvání země v eurozóně a v Evropské unii. Mluvčí řecké vlády Angelos Tolkas nicméně v zápětí informace deníku Financial Times popřel s tím, že se referendum bude týkat záchranného plánu.

„Řečtí voliči nebudou tázáni, zda souhlasí s podmínkami další finanční záchrany Řecka, kterou evropští lídři dohodli minulý týden na summitu v Bruselu, nebo je odmítají. Půjde o širší otázku zaměřenou na podporu řeckého členství v Evropské unii a v eurozóně,“ cituje Financial Times zdroj z řecké vládnoucí strany PASOK.

Oficiálně ovšem řecká vláda informace o tom, že by Řekové měli v referendu rozhodovat o setrvání v eurozóně a v Evropské unii, popřela. „Ne, nebude to tato otázka. Bude to o záchranném plánu,“ zdůraznil mluvčí řecké vlády.

Formulace otázky zřejmě rozhodne o výsledku referenda

Úspěch referenda se od formulace „otázky“ do značné míry odvíjí. Pokud by se vláda tázala na podporu finanční pomoci, mohl by převládnout odmítavý názor řeckých voličů. Podle průzkumů pomoc dohodnutou na summitu odmítá až 60 procent Řeků. Členství v eurozóně naopak více než 60 procent řeckých občanů podporuje.

Jorgos Papandreu
Zdroj: ČT24

„Pokud otázka bude znít, jestli chceme zůstat v eurozóně, nebo se vrátit k naší původní měně, většina lidí bude nejspíš pro euro. Jestli se ale zeptají na to, jestli podporujeme plán, který schválila eurozóna minulou středu v Bruselu, odpověď bude negativní,“ potvrdil politický analytik George Tzogopoulos.

I nesouhlasem s pomocí by si Řecko zřejmě podepsalo ortel odchodu z eurozóny

Podle Francie by nesouhlas se záchranným plánem neznamenal nic jiného, než že by zadlužené Řecko muselo eurozónu tak jako tak opustit. Šéf Světové obchodní organizace (WTO) Pascal Lamy zároveň upozornil, že odstoupení od eura by bylo pro Řeky bolestivější než všechna přijímaná úsporná opatření. „Jako expert o tomto vůbec nepochybuji,“ zdůraznil.

Nepředvídatelné a velmi bolestivé dopady by mělo na Řecko odmítnutí pomoci i podle předsedy Evropské komise Josého Manuela Barrosa. Zároveň Řeky vyzval k odpovědnosti a řeckým představitelům vzkázal, že nyní musí jasně prokázat své odhodlání usilovat o národní politickou jednotu a o co nejširší podporu plánu pomoci.

José Manuel Barroso, předseda Evropské komise

„Bez souhlasu Řecka s programem Evropské unie a Mezinárodního měnového fondu bude situace pro Řeky mnohem bolestnější, zvlášť pro ty nejzranitelnější.“

Záměr řecké vlády vyhlásit referendum v minulých dnech otřásl finančními trhy a pobouřil řadu evropských státníků. Řecký premiér Jorgos Papandreu totiž plán uspořádat referendum ohlásil bez toho, že by ho konzultoval s evropskými partnery. Teprve dnes večer bude o svých záměrech jednat s francouzským prezidentem Nicolasem Sarkozym a německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Merkelová v Berlíně před cestou do Cannes, kde se má o budoucnosti zadlužené země před summitem G20 jednat, řekla, že dnes od Řecka očekává vysvětlení, jak Atény hodlají naložit s plánem evropské pomoci.