K řeckému referendu zřejmě nedojde

Atény/Cannes – Řečtí poslanci i představitelé vlády se bouří proti plánu premiéra Jorgose Papandrea uspořádat referendum o finanční pomoci. Nyní se tedy zdá, že se hlasování veřejnosti konat nebude. Přitom ještě v noci předseda eurozóny Jean-Claude Juncker po setkání s řeckým premiérem a dalšími představiteli ve francouzském Cannes uvedl, že se referendum v Řecku uskuteční 4. prosince. Navíc představitelé Francie a Německa sdělili, že dokud se Řecko nerozhodne, zda chce zůstat v eurozóně, nemůže počítat s dalšími penězi ze záchranného balíku. Německo a Francie také daly na srozuměnou, že záchrana eura je mnohem důležitější než záchrana Řecka.

„Jestliže se opozice vrátí zpět k (jednacímu) stolu, referendum nebude potřeba,“ prohlásil řecký premiér Jorgos Papandreu. „Budu rád, když nepůjdeme do referenda, které nikdy nebylo samo o sobě cílem,“ dodal. „Referendum je mrtvé,“ potvrdil další zákonodárce z řecké vládní strany Nikos Salayannis.

Spekulace o tom, že by se referendum, ve kterém by hrozilo odmítnutí záchranného plánu, konat nemuselo, povzbudily finanční trhy. Řecká burza cenných papírů si polepšila o 5 procent. Akcie bank, které včera utrpěly největší ztráty, dnes vyskočily dokonce o 15 procent. Ostatní evropské burzy už ale takovým optimismem nehýří. Panevropský index FTSEurofirst 300 uzavřel silnější o pouhé procento. Německý index DAX posílil o 2,81 procenta.

Zdroj z řeckého ministerstva financí:

„Za současných podmínek je referendum to poslední, co naše země potřebuje. Ministr financí by nic nenamítal proti tomu, aby se rychle vyřešily záležitosti, na které čekáme – vyplacení další části půjčky a dořešení detailů záchranného plánu.“

Řečtí ministři se vyslovili proti referendu, vláda nemá podporu 

Podle agentury AFP jsou uvnitř řecké vlády ohledně referenda patrné rozpory. Ministr financí Evangelos Venizelos dnes prohlásil, že je proti referendu, protože členství země v eurozóně je „historickým úspěchem“, který nesmí být zpochybňován. Evropská komise přitom dala jasně najevo, že v případě vystoupení Řecka z eurozóny by země skončila i v Evropské unii. Venizelos zároveň vyzval k tomu, aby vláda referendum odmítla otevřeně a kategoricky.

Námitky dnes kromě Venizelose vyslovil i ministr místního rozvoje Michalis Chrysochoidis spolu s dalšími dvěma ministry. „Mnoho poslanců z vlastních řad Papandrea požaduje, aby rezignoval. To se ozývá i z řad opozice,“ uvedla spolupracovnice ČT Soňa Dorňáková Stamu. Údajně už tři socialistické poslankyně daly najevo, že vládu při pátečním hlasování o důvěře nepodpoří. Socialistický poslanec Dimitris Lintzeris dokonce začal hovořit o Papandreovi jako o „minulosti“.

Ministr Chrysochoidis uvedl, že evropský plán na záchranu řeckých financí by aténský parlament měl ratifikovat co nejdříve. Takový postup referendum fakticky vylučuje. „Parlament by měl ratifikovat evropskou dohodu, která Řecko vyvádí ze slepé uličky,“ prohlásil Chrysochoidis.

Evangelos Venizelos
Zdroj: ISIFA/EPA/SIMELA PANTZARTZI

Pokud avizované referendum skutečně bude o finanční pomoci Řecku a pokud se voliči vyjádří proti, visela by nad Řeckem hrozba toho, že nedokáže splatit své dluhy. To by znamenalo další riziko pro evropské banky, z nichž některé jsou již nyní oslabené, a ohrozilo mnohem větší ekonomiky Itálie a Španělska. Na jejich záchranu by už blok nemusel mít peníze.

Situaci pečlivě sledují i USA

O situaci v Cannes a celém Řecku mluvil Sarkozy také s americkým prezidentem Barackem Obamou, který situaci projednával i s kancléřkou Merkelovou. Snaha o pomoc při řešení krize ze strany USA stále trvá. Z celého jednání však byla cítit značná nejistota z následujícího vývoje.

Čína se k nakupování dluhopisů eurozóny nemá

Číňany ubytované v srdci Cannes Sarkozy nepřesvědčil, aby nakupovali dluhopisy eurozóny. Vzkázali mu, ať si Evropa dluhy vyřeší sama, protože neví, jaký bude další vývoj. 

Sarkozy: Řečtí přátelé se musí rozhodnout o společné cestě eura

Francouzský prezident Nicolas Sarkozy na společné tiskové konferenci v rámci summitu G20 v Cannes uvedl, že „řečtí přátelé se musí rozhodnout, jestli chtějí v této cestě pokračovat s námi“. Příští pondělí se uskuteční setkání ministrů financí členských států eurozóny. Jednat mají o tom, jak urychlit rozhodnutí týkající se pákového efektu záchranného fondu eurozóny EFSF, na jehož zvýšení se lídři EU dohodli minulý týden v Bruselu.

Nicolas Sarkozy

„Jasně jsme řekli, že chceme, aby Řecko zůstalo v eurozóně, nemůžeme si to ale přát, jestliže to Řecko nebude chtít samo.“

Juncker dříve během dne uvedl, že eurozóna nebude akceptovat, aby se některá členská země vyvázala z úmluv, na nichž se minulý týden na summitu v Bruselu společně dohodli všichni její členové. Summit dohodl novou finanční pomoc pro Řecko, Atény o ní ale teď chtějí nechat hlasovat v referendu. Většina Řeků by podle průzkumů patrně byla proti. Evropská unie a Mezinárodní měnový fond (MMF) dále informovaly, že dokud neproběhne avizovaný plebiscit, Řecko nedostane potřebných osm miliard eur z balíku pomoci, které mělo obdržet tento měsíc. Věřitelé si chtějí být jisti, že Atény se budou držet programu úsporných opatření.

Řecký premiér Papandreu prohlásil, že otázka, která bude v plebiscitu Řekům položena, ještě nebyla stanovena, v sázce ale bude setrvání Řecka v eurozóně. Rozhodnutí upořádat referendum, jehož pondělní oznámení rozkolísalo světové finanční trhy, podle agentur hájil. Merkelová nicméně uvedla, že Řecko zbylých 16 států eurozóny o tomto kroku neinformovalo. 

Angela Merkelová, německá kancléřka

„Dali jsme jasně najevo, že referendum by mělo být jen o tom, jestli chce Řecko zůstat v eurozóně. Řecký premiér to podpořil.“

Předseda takzvané euroskupiny Jean-Claude Juncker prohlásil, že Řecko zbankrotuje, jestli voliči záchranný balík odmítnou. Možnost ústupu od schválených rozhodnutí Junkcer rozhodně odmítl. Podle premiéra Papandrea má jeho země dostatek peněz do poloviny prosince, kdy musí umořit více než šest miliard eur z dlužné částky. Řecký premiér dále varoval, že pokud země brzy po konání referenda nedostane slíbenou pomoc, nebude moci vyplácet mzdy státních zaměstnanců nebo penze. Připuštění toho, že výsledek prosincového hlasování by mohl vést k odchodu Řecka z měnové unie, je podle AP vůbec prvním oficiálním přiznáním toho, že takový odchod ze skupiny zemí platících eurem je možný.

Nový scénář pro všechny

Evropské špičky musely probírat donedávna nemyslitelný scénář: Odchod Řecka od eura. To by ale znamenalo i konec jeho členství v Evropské unii. A ani účastníci mini summitu neví, co přesně bude dál.